Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović darivao sedmo dijete porodice Selman iz Bosanskog Petrovca

Običaj

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović darivao sedmo dijete porodice Selman iz Bosanskog Petrovca

Objavljeno na dan 20.04.2020 - 11:58 | Izvor: USKinfo.ba |


Glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Petrovac Mirzet ef. Spahić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Vanesa Hodžić - Hromadžić sa svojim saradnicima, posjetili su porodicu Selman u džematu Rašinovac, te uručili poklon reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH u iznosu od 500 KM povodom rođenja sedmog djeteta, njihove kćerke Amine.

Odjel za brak i porodicu Islamske zajednice u BiH na čelu sa Safijom Malkić započeli su ovu lijepu praksu kao znak zahvalnosti roditeljima što se odlučuju na brojniju porodicu, ali i promocija pozitivnih trendova u kontekstu natalitetne politike. Praksa da reisu-l-ulema daruje šesto i svako naredno dijete u porodici ja aktuelna nekoliko posljednjih godina.

Zbog trenutne situacije sa pandemijom koronaviru, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i Safija Malkić nisu bili u prilici poklon uručiti lično, pa su s toga tu čast prepustili glavnom imamu i koordinatorici za brak i porodicu.

Mirzet-ef. je prenio posebne selame reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i dovu roditeljima i djeci za bereket, sreću, zdravlje i svako dobro u njihovom daljnjem životu. Efendija Spahić, koji je i sam otac šestoro djece, ističe kako je ovo postao sve rjeđi primjer odnosa naspram broja djece. Danas ljudi uglavnom iz sebi poznatih razloga ograničavaju broj djece i pri tome možda nesvjesno uskraćuju sebi veliku blagodat i berićet kojeg Bog spušta na porodicu koja ima više djece."

Koordinatorica odjela za brak i porodicu Vanesa Hodžić - Hromadžić je istakla da je posebno počašćena što je sa glavnim imamom i svojim saradnicama u ime reisu-l-uleme i šefice ureda za brak i porodicu u posjeti ovoj divnoj porodici. "Veliko je zadovoljstvo kada dođete među ovakve ljude i kada osjetite radost zbog novog života i brojne porodice. U radu pri odjelu za brak i porodicu nisam srela niti jedan slučaj u kojem je porodica počašćena sa brojnim potomstvom da je neko nezadovoljan ili da ne osjeća sreću zbog velike porodice. Bog daje sa djecom i nafaku i zadovoljstvo, a to sam se uvjerila posjetivši ovu porodicu." - zaključiča je Hodžić - Hromadžić.

Ferid i Merisa Selman, ponosni roditelji sedmoro djece, su  zahvalni reisu-l-ulemi i Islamskoj zajednici koja makar i na ovako simboličan način prikazuje pozitivne primjere našeg društva. Iako bi njihova sreća bila potpuna posjetom reisu-l-uleme, njihova zahvalnost i veliko poštovanje nije izostalo ni prema izaslanicima reisu-l-uleme.

"Jedina javna ličnost koja mi je ukazala poštovanje zbog čina rađanja moga sedmog djeteta je naš uvaženi reisu-l-ulema. Ja mu se najtoplije zahvaljujem, kao i našem glavnom imamu i koordinatorici za brak i porodicu. Moja djeca su moja radost. Zahvalna sam Bogu Dragom koji mi je ukazao čast da budem majka svojoj djeci i da sam sretna s njima." - izjavila je Merisa Selman.

Najstarije dijete u porodici Selman je Selma (15 godina), Selmin (14 godina), Belma (12 godina), Melita (9 dodina), Ajša (3 godine), Selim (1.5 godinu) i Amina (40 dana).

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!