Reportaža: Teško stanje na Vučjaku - Pogledajte podjelu obroka za 600 migranata, Crveni križ daje sve od sebe!

Sigurnosna situacija dobra

Reportaža: Teško stanje na Vučjaku - Pogledajte podjelu obroka za 600 migranata, Crveni križ daje sve od sebe!

Objavljeno na dan 16.06.2019 - 13:26 | Izvor: USKinfo.ba |


Ekipa USKinfo.ba upravo se vratila sa Vučjaka. U prihvatnom kampu se u ovom trenutku nalazi 600 migranata, odnosno toliko je Crveni križ podijelio obroka za doručak. Sigurnosno stanje je zadovoljavajuće i nema problema. Mjesto osiguravaju manje policijske snage, a Jedinica za podršku je prisutna samo prilikom podjele obroka.

Razgovarali smo i sa migrantima koji se žale na uslove u kojima borave. Najviše im nedostaje prodavnica, jer ne mogu kupiti hranu, koje kažu nema dovoljno. U izjavama za portal USKinfo.ba neki su rekli kako dobijaju samo jedan obrok dnevno.

Crveni križ se doslovno "raspada" od posla i stavio je sve svoje snage i kapacitete na raspolaganje. Kako su nam oni rekli, danas će omogućiti dva obroka, a nadaju se da bi uskoro mogla biti i tri obroka dnevno, kao u kampovima BIRA i Borići.

Također se još uvijek nadaju da bi se mogle uključiti i međunarodne humanitarne organizacije u pružanje pomoći i osiguravanje osnovnih uslova migrantima koji ovdje borave. Ako se ovakvo stanje nastavi, sasvim sigurno je da će doći do humanitarne katastrofe.

Ponavljamo, sve aktivnosti koje se provode u ovom trenutku, rade naše humanitarne organizacije i policija USK-a. Niko od međunarodnih humanitarnih organizacija se ne želi uključiti u ovaj problem. Situacije su svjesni i migranti koji tvrde kako znaju u kakvom stanju je i Grad Bihać i država Bosna i Hercegovina, kada je ekonomsko stanje u pitanju. Svjesni su da im Bihać daje sve što ima. Nedostaje i doktora. Članovi mobilnog tima Crvenog križa pružaju prvu pomoć, ali to je jedino što i smiju raditi, budući da nisu ovlašteni da daju lijekove i pružaju druge vrste medicinske pomoći. 

S druge strane, sigurnosno stanje je dobro, a situacija u gradu se drastično promjenila. Policija nadljudskim snagama, neprekidno kontroliše migrante i dovozi na Vučjak sve one koji nemaju dokumente i koji nisu smješteni u neke od kampova u Bihaću. Jedna takva grupa, dovezena je i za vrijeme našeg boravka. 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!