Republika Srpska će u julu raditi veliko serološko testiranje na koronavirus

SEROLOŠKI TESTOVI

Republika Srpska će u julu raditi veliko serološko testiranje na koronavirus

Objavljeno na dan 16.05.2020 - 10:33 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Dekan medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić je kazao da će najvjerovatnije u julu biti sprovedeno veliko serološko testiranje stanovništva. U Federaciji BiH je planirana ista aktivnost, ali nije poznato kada.

Bokonjić je za Nezavisne novine rekao da će biti sprovedeno testiranje na reprezentativnom uzorku od 5.000 do 6.000 stanovnika, a da će do kraja ovog mjeseca resorno entitetsko ministarstvo utvrditi protokol i metodologiju testiranja.

Portparol Ministarstva zdravlja FBiH kazao je da će u ovom entitetu biti sprovedeno slično testiranje, da su u toku pripreme, ali da se ne zna još uvijek kada će početi.

"Cilj nam je da se kroz ovu vrstu populacijskih istraživanja utvrdi procenat populacije koji je imao koronavirus, a da toga nisu bili svjesni", rekao je on.

Dirketor Medicinskog fakulteta u Foči dodao je da će rezultati ovog testiranja dati uvid u to kako reaguju antitijela, koliko traje imunitet, da li se ponovo mogu razboljeti oni koji su jednom bili zaraženi obzirom na to da tu grupu testiranih planiraju pratiti u slučaju drugog vala zaraze.

Pojašnjeno je i da se ljudi neće moći dobrovoljno prijaviti zbog toga što je potreban nasumičan uzorak kako bi se došlo do što tačnijih podataka.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!