Rezultat simpatija Erdogana i Trumpa: Turska će izbjeći sankcije, a Amerika prodati svoje oružje

NAKON SUSRETA

Rezultat simpatija Erdogana i Trumpa: Turska će izbjeći sankcije, a Amerika prodati svoje oružje

Objavljeno na dan 15.11.2019 - 07:11 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Simpatije Recepa Tayyipa Erdoğana i Donalda Trumpa nisu zasnovane na pomacima u pregovorima o nekim od ključnih pitanja, od sjevera Sirije do ruskog raketnog sistema S-400 i proizvodnje borbenih aviona F-35, ali je, za sada, jasno da su te simpatije nauštrb Kurda.

Francuski filozof Bernard-Henri Levy je u svojoj kolumni za Wall Street Journal ukazao na to da je opstanak Kurda, kao najpouzdanijeg saveznika u ratu protiv Islamske države, doveden u pitanje, tako što je sjever Sirije prepušten Turskoj, Iranu i Rusiji. Uporedio je tu vrstu licemjernosti s odnosom prema BiH devedesetih godina.

No, svima je jasno da se politika ne rukovodi pravdom kao aršinom djelovanja, pa su se i izjave dvaju državnika, tokom posjete turskog predsjednika Washingtonu, osluškivale na drukčiji način.

Trump je tokom Erdoganove posjete u Bijelu kuću doveo pet republikanskih senatora, poznatih po kritičkim stavovima prema turskom predsjedniku, a razgovarali su o sirijskim Kurdima i isporuci ruskog raketnog sistema S-400, zbog čega je Washington izbacio Tursku iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35.

Složili su se da o nesuglasicama treba da razgovaraju, a takvom stavu je umnogome doprinijela i Trumpova ponuda o međusobnoj trgovini SAD-a i Turske teškoj 100 milijardi dolara, koju nijedan ekonomski stručnja ne smatra realnom. Od 2010. godine su se, u tim odnosima, neprestano postavljali novi komercijalni ciljevi.

"Tursko nabavljanje sofisticirane ruske vojne opreme, poput S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne izazove i o tome stalno govorimo. Razgovarali smo danas o tome, razgovaramo o tome u budućnosti. Nadam se da ćemo uspjeti riješiti tu situaciju", rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Tako će SAD i Turska, prema protokolarnim najavama ovih prvih, poboljšati bilateralne diplomatske i trgovinske odnose, predviđajući da Erdoğan neće aktivirati raketni sistem S-400. No, lideri nisu izvijestili da su postigli rješenje u vezi s tim problemom. Naprotiv, Erdoğan je rekao da se neće odreći raketnog sistema S-400.

Trump vjerojatno neće sankcionirati Tursku zbog nabavke ruskog oružja vrijednog 2,5 milijarde dolara, izvijestio je Al-Monitor pozivajući na izvore iz Kongresa SAD-a. Trump je, drugim riječima, pomogao Turskoj da izbjegne ono što bi inače značilo sankcije koje je Kongres propisao za kupovinu ruskog oružja.

Erdogan je rekao novinarima koji su putovali s njim da Turska može kupiti suparnički sistem Patriot od Sjedinjenih Američkih Država, ako ih ponudi pod "pogodnim uvjetima", ali da se neće odreći ruskih projektila.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!