Riješite se hroničnog bola u leđima uz pomoć akupritiska

ALTERNATIVA LIJEKOVIMA

Riješite se hroničnog bola u leđima uz pomoć akupritiska

Objavljeno na dan 13.09.2019 - 08:31 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Istraživanje koje je provedeno na Univerzitetu u Michiganu pokazalo je da je u slučaju hroničnih bolova leđa masaža najbolja alternativa lijekovima.

Istraživači su 67 osoba koje imaju hronične bolove u leđima podijelili u tri grupe - prva grupa imala je zadatak da lagano masira dio leđa koji je boli, druga grupa je imala zadatak da intenzivnije masira izvor bola dok je treća grupa nastavila piti terapiju koju im je propisao ljekar. Rezultati su pokazali da su pacijenti koji nisu pili nikakve lijekove, a koji su koristili intenzivnu masažu osjetili veliki napredak, dok je kod grupe koja je masirala leđa manjim intenzitetom napredak došao nakon šest sedmica.

Ovakav način masiranja upaljenih dijelova vrhovima prstiju naziva se akupritisak i jako je sličan akupunkturi, razlika je u tome što umjesto malih iglica koristite svoje prste. Još jedna sličnost sa akupunkturom jeste da je izvor ovog tipa masaže vjerovatno Indija ili Kina.

Akupritisak djeluje na iste tačke pritiska kao i akupunktura, a kao razlog uspjeha ovakvih masaža navode se dvije stvari - prvo je činjenica da se pritiskom pospješuje cirkulacija upaljenog područja što smanjuje bol, a drugo je djelovanje na posebne tačke pritiska u tijelu koje su povezane, a koje mogu dovesti vaš organizam u harmoniju. Ako ste ikada čuli ili vidjeli kako neko akupunkturom stopala rješava pacijenta glavobolja sada to isto možete u vi učiniti, samo bez iglica i sa malo prakse.

Jedna od velikih prednosti ovakvog liječenja bola je i manja zavisnost od lijekova. Moderna medicina često ima rješenje za svaku vrstu bola u vidu jakih tableta koje štete vašem zdravlju, ali i novčaniku. Akupritisak masaža će vam pomoći da izbjegnete sporedne efekte lijekova, ali i da uštedite sebi novac jer je ovakav vid terapije potpuno besplatan.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!