Riješite se moljaca uz nekoliko jednostavnih trikova

SAVJETI ZA KUĆU

Riješite se moljaca uz nekoliko jednostavnih trikova

Objavljeno na dan 14.06.2021 - 21:58 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Ilustracija / Shutterstock


Topla i vlažna mjesta nikad nisu dobar izbor za čuvanje hrane, a jedan od razloga je i taj što se na takvim mjestima zadržavaju moljci. Međutim, moljci se mogu useliti i u vaš ormar s odjećom te uništiti omiljenu garderobu.

Stoga namirnice je najbolje čuvati u posebnim teglama s poklopcima. Također, hrana koja se nalazi u plastičnim ambalažama lak su plijen insektima, a naročito moljcima. Oni su i veliki ljubitelji cjelovitih žitarica, smeđe riže, heljde, prosa i brašna.

Ukoliko želite da vaše namirnice budu sigurne od moljaca, to možete obezbjediti na veoma lak način. Potrebno je da u svoje kuhinjske ormare ostaviti predmete koji odbijaju moljce kao što je lavanda, limunska trava, cedrovi i druge.Također, ukoliko se želite riješiti moljaca napravite privjesak od komadića drveta i špage napravite, a drvo poprskajte uljem pačulija. Potom privjesak objesite u ormar gdje se nalazi vaša odjeća ili u kuhinju gdje skladištite hranu. Ukoliko ne volite miris pačulija, možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ili grejpa.

Moljaca se možete riješiti i uz pomoć raspršivača protiv moljaca kojeg ćete napraviti sami. Potrebna vam je kašika alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande i decilitar destilovane vode. Sastojke sjedinite u bočici, protresite, a potom poprskajte površinu police ormara.

Poznato je da se insekata možete riješiti raznim biljkama koje imaju intenzivan miris, a moljce možete otjerati lovorovim listom. Njegov intenzivan miris spriječit će moljce da se usele u vaš ormar, a dovoljno je da listove stavite na policu.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!