Robert Fico: Islam nema mjesto u našoj zemlji

Slovački premijer

Robert Fico: Islam nema mjesto u našoj zemlji

Objavljeno na dan 26.05.2016 - 15:40 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U svom prvom postizbornom intervjuu slovački premijer Robert Fico nastavio je oštre izjave i antiimigrantsku politiku, a naročito prema muslimanima.

"To možda zvuči čudno, ali žao mi je, islam nema mjesto u Slovačkoj", poručio je premijer Fico u jednoj od posljednjih izjava. On je dodao da ukoliko neko tvrdi da Slovačka ne želi biti multikulturna država, taj ide protiv suštine.

Fico se pribojava da bi dolazak hiljada muslimanskih izbjeglica ugrozio tradiciju Ćirila i Metodija, na kojoj je izgrađena Slovačka.

"Razgovarao sam nekoliko puta o tome s premijerom Malte i on mi je rekao da nije problem u migrantima kao izbjeglicama, već što će oni vremenom promijeniti karakter naših država", kazao je Fico i naglasio da je dužnost političara da govori jasno i otvoreno.

Politička analitičarka Aneta Vilagi kazala je da je bila iznenađena otvorenim stavovima premijera o izbjeglicama, kazavši da se on trenutno više bavi religijom nego izbjeglicama.

Elena Gallo Kriglerová iz Centra za istraživanje etniciteta i kulture iz Slovačke kaže da je Slovačka kroz historiju uvijek bila multietnička zemlja, objašnjavajući da nekoliko hiljada muslimana živi u Slovačkoj te da su u potpunosti integrisani.

Izjave premijera Slovačke na neki način su i tragikomične jer dolaze samo dan nakon što je Vlada te zemlje odobrila nominaciju slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka za poziciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, institucije čiji je smisao postojanja borba protiv mržnje i nasilja u svijetu.

Pored toga, Slovačka će od 1. jula preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!