Roditelji hrvatskih učenika u Brčkom se bune: Ne žele učiteljicu bošnjačke nacionalnosti

BiH

Roditelji hrvatskih učenika u Brčkom se bune: Ne žele učiteljicu bošnjačke nacionalnosti

Objavljeno na dan 25.01.2017 - 11:02 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Roditelji učenika hrvatske nacionalnosti koji pohađaju 2. razred područne Osnovne škole u Gornjoj Skakavi, uputili su otvoreno pismo čelnicima Brčko distrikta u kojem ističu da pri izboru nastavnog kadra u ovom ciklusu nisu vodili računa o nacionalnoj zastupljenosti te da su ugrozili nacionalne interese Hrvata u Brčko distriktu.

U pismu roditelji navode da ja na mjesto učiteljice hrvatske nacionalnosti, koja je učila učenike 2. razreda, kojeg pohađa ukupno osam učenika i svi iz hrvatskog naroda, imenovana nova učiteljica bošnjačke nacionalnosti.

- Ne želimo sumnjati u naobrazbu nove učiteljice, ali sigurni smo da njen maternjii jezik nije hrvatski i da ga nije izučavala na fakultetu koji je pohađala. Hrvatski jezik, kao jedno od naših Ustavom zagarantiranih prava, doveden je u pitanje - stoji u pismu.

Roditelji učenika drže da pri izboru nastavnog kadra u ovom ciklusu nadležni nisu vodili računa o nacionalnoj zastupljenosti te da su ugrozili nacionalne interese Hrvata u Brčko distriktu.

Od hrvatskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta, roditelji traže da u najkraćem mogućem roku izmjene sporni zakon, revidiraju zapošljavanje nastavnog kadra i vrate raniju učiteljicu na mjesto učiteljice drugog razreda u Gornju Skakavu.

- Ukoliko se našim zahtjevima ne udovolji, spremni smo poduzeti i daljnje korake, koji će podrazumijevati i izostanak naše djece sa nastave - navodi se u pismu.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!