Roditelji tuže najpopularniju igru na svijetu zbog izazivanja ovisnosti

Fortnite

Roditelji tuže najpopularniju igru na svijetu zbog izazivanja ovisnosti

Objavljeno na dan 10.10.2019 - 10:18 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Roditelji dječaka od 10 i 15 godina odlučili su tužiti Fortnite jer izaziva ovisnost. Calex Légal, odvjetnička tvrtka iz Montreala koja zastupa dječake, uspoređuje Fortnite s kokainom te navodi kako potiče lučenje dopamina u mozak ranjivih mladih ljudi koji zato postaju ovisni o igri, prenosi CBC.

Allessandra Esposito Chartrand, advokatica u kompaniji, smatra kako postoji dovoljno dokaza toj tvrdnji na temelju kojih se može izgraditi čvrst slučaj. Također je pozvala roditelje koji misle isto da se pridruže. Zahtjev za odobrenje kolektivne tužbe protiv Epic Gamesa predan je sudu u Montrealu u četvrtak i većina se temelji na slučaju Quebec Superior Courta iz 2015., u kojoj presuđeno da duhanske kompanije nisu upozorile svoje potrošače o opasnostima pušenja.

Prema riječima Chartrand, istraživanjem su zaključili da je Epic Games angažirao psihologe kako bi učinili da igra što više izaziva ovisnost kod igrača i takvu su je plasirali na tržište, s ciljem da privuku što više djece. Kada nešto izaziva ovisnost, dužnost je kompanije o tome obavijestiti korisnike, što su u Epic Gamesu navodno propustili učiniti. 
Tako roditelji koji su odlučili tužiti Fortnite nikada svojoj djeci ne bi dozvolili da ga igraju da su znali za moguće posljedice, odnosno da izaziva ovisnost. 

U uvjetima korištenja na koje pristaju svi igrači Fortnitea Epic Games se djelomično probao zaštiti upravo od ovakvih tužbi, ali u Calex Légalu smatraju kako to u Quebecu neće značiti ništa zbog zakona koji obavezuje kompanije da o potencijalnim rizicima svojih proizvoda obavijeste korisnike. Iz Epic Gamesa se još nisu oglasili o slučaju.

Moguće je da će se još ovakvih tužbi pojaviti i u drugim dijelovima svijeta. Za to vrijeme Fortnite Battle Royale je i dalje besplatan i jedna je od najpopularnijih igara na svijetu, s više od 125 miliona igrača. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!