Rudari jame Stranjani od jutros ne žele izaći iz jame, tužit će nadležne

Zenica

Rudari jame Stranjani od jutros ne žele izaći iz jame, tužit će nadležne

Objavljeno na dan 08.10.2019 - 10:28 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Rudari jame Stranjani, koji su jučer obustavili rad, danas su radi ostvarenja svojih prava kao uposlenici MRU Zenica pokrenuli tužbu u vezi s uplatom doprinosa PIO od 2009. godine.

Zbog nepostojanja plana poslovanja i budućnosti RMU Zenica, a samim tim i jame Stranjani o kojoj se posljednjih mjeseci priča samo s planom zatvaranja, komorati su jučer obustavili rad, a danas su odlučili podnijeti krivične prijave i tužbe protiv nadležnih koji nisu ispunili svoje obaveze prema njima u proteklim godinama.

"Radi ostvarivanja svojih prava kao uposlenici RMU Zenica pokrećemo tužbu radi ostvarivanja svojih prava po uplati doprinosa PIO/MIO od 2009. godine. Ovo pravo nam je oduzeto lošim rukovođenjem raznih uprava u RMU Zenica. Obzirom da smo upoznati da poslodavac nije smio isplatiti plaću, a da pri tom nije uplatio doprinose državi, samim tim se moraju pokrenuti i krivične prijave za gore navedeno", stoji u dopisu rudara jame Stranjani.

Istakli su kako će tražiti i izvještaj o poslovanju od 2010. godine za koje smatraju da je rađeno pogrešno i na štetu Rudnika mrkog uglja Zenica i njegovih uposlenika.
"Tražit ćemo da se ispitaju svi sklopljeni ugovori o nabavci reprotmaterijala. Svojim potpisima dajemo saglasnost advokatu datraži naša prava putem suda kako bi uvezali staž te neke priveli pred sud pravde zbog kršenja zakona", dodaju rudari.

Uz pokretanje krivičnih prijava i tužbi jutros su se spustili u jamske prostorije odakle su najavili da neće izaći dok se ne razriješi situacija oko njihove jame.

"Nemamo tačne podatke koliko rudara je sišlo u jamu, ali su nam javili da su sišli i da ne namjeravaju izaći", kazao je za Fenu direktor RMU Zenica Edin Pašić.

Predstavnici Sindikata danas će se u 13 sati sastati s Upravom RMU Zenica koja već vodi sastanke u preduzeću s ciljem iznalaženja situacije iz trenutne krize.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!