Rusija protjerala dvojicu bugarskih diplomata

POGORŠANJE ODNOSA

Rusija protjerala dvojicu bugarskih diplomata

Objavljeno na dan 20.04.2021 - 12:45 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Rusija je u utorak proglasila dvojicu bugarskih diplomata personama non grata i naredila im da napuste zemlju, u odgovoru na bugarsko protjerivanje dvojice ruskih diplomata u prošlom mjesecu zbog sumnje na špijunažu.

Današnja akcija uslijedila je nakon ruskih odluka da protjera diplomate iz Sjedinjenih Država, Češke Republike i Poljske, u naletu protjerivanja u proteklih pet dana u znak odmazde za protjerivanje vlastitih diplomata, i u jeku naglog pogoršanja odnosa sa Zapadom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je izjavio da Rusija nije ta koju treba kriviti za rast napetosti, i dodao je da se strane zemlje trebaju suzdržati od "antiruske psihoze".

Bugarska je protjerala dvojicu ruskih diplomata u martu nakon što su tužioci optužili šest osoba, među kojima sadašnje i bivše obavještajne službenike, zbog špijuniranja za Rusiju.Rusko ministarstvo vanjskih poslova identifikovalo je dva službenika u bugarskoj ambasadi u Moskvi i naredilo im da napuste rusku teritoriju u roku od 72 sata.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su njegovi diplomati proglašeni personama non grata i da je ta akcija direktan odgovor na protjerivanje ruskih diplomata u martu.

"Nikakav drugi razlog za akciju ruskih vlasti nije naveden na današnjem sastanku", navodi ministarstvo u saopćenju, prenosi Reuters.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!