Rusija spremna da proda Turskoj Suhoj Su-35

!

Rusija spremna da proda Turskoj Suhoj Su-35

Objavljeno na dan 19.07.2019 - 11:18 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Rusija je spremna da proda svoje super-upravljive borbene avione Suhoj Su-35 Turskoj, objavili su turski mediji, pozivajući se na izjavu šefa ruskog državnog konglomerata "Rostek".

"Ako naše turske kolege izraze želju, spremni smo da radimo na isporuke Su-35", rekao je Sergej Čemezov iz "Rosteka", prenosi turski portal Dejlisabah (Dailysabah).

Ponuda Rusije uslijedila je samo dan nakon što su Sjedinjene Države saopštile da za Tursku više nema mjesta u programu borbenih aviona F-35 i prethodnih prijetnji Vašingtona Ankari da će to učiniti zbog odluke Turske da kupi ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je Vašington da ispravi svoju odluku, za koju se kaže da će nepovratno oštetiti odnose između dvije zemlje. Su-35 je četvrta generacija nadzvučnog lovca, koji je derivat aviona Su-27, a riječ je o dvomotorcu jednosjedu koji je bio aktivno korišten u vojnoj kampanji Moskve u Siriji.

U novembru 2018. godine, Rusija je dovršila isporuku 24 multifunkcionalna Su-35 Kini, vrijednu blizu 2,5 milijarde dolara, dok je Indonezija poručila 11 aviona, a isporuke se očekuju kasnije 2019. godine, navodi Dejlisabah.
Bijela kuća poručila je u srijedu da je Turska odlukom o kupovini ruskog sistema protivazdušne odbrane S-400 onemogućila svoje učešće u programu borbenih aviona F-35.

"F-35 ne može da funkcioniše sa ruskom obavještajnom platformom koja će biti korištena kako bi se otkrile njegove napredne mogućnosti", navedeno je u saopštenju Bijele kuće koje je prenio Reuters.

Istovremeno je navedeno kako Vašington i dalje "veoma vrednuje" stratešku vezu sa Ankarom i da se taj odnos među njima kao NATO saveznicima "ne tiče samo programa F-35".

Uz ocjenu da je "vojna saradnja snažna" Bijela kuća je najavila da će se nastaviti "imajući na umu ograničenja zbog prisutnosti sistema S-400 u Turskoj".

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak kako "nije pošteno" ni prema Turskoj ni prema Sjedinjenim Državama što Vašington ne može Ankari da proda borbene avione F-35, vrijedne milijarde dolara, nakon što je turska kupila ruski sistem protivvazdušne opdrane.

U Tursku su prošle sedmice počeli da stižu dijelovi ruskog sistema S-400, nakon što se Ankara oglušila o prethodna upozorenja iz Vašingtona da će ih nakon toga Pentagon skinuti iz programa borbenih aviona F-35, uz mogućnost da Turskoj budu nametnute i sankcije.

Vašington smatra da bi posredstvom S-400 Rusija mogla dobiti informacije o naprednom "stelt" sistemu aviona F-35.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!