Ruska letjelica izvan kontrole izgorjela u Zemljinoj atmosferi

Ruska letjelica Progress

Ruska letjelica izvan kontrole izgorjela u Zemljinoj atmosferi

Objavljeno na dan 08.05.2015 - 11:13 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / 24sata.hr


Rusi su nakon lansiranja izgubili kontakt s letjelicom koja nije stigla na ISS. Većim dijelom je izgorjela u atmosferi, a dijelovi koji su preživjeli pali su usred oceana

Ruska letjelica Progress koja se prošli tjedan nije uspjela spojiti s Međunarodnom svemirskom postaji te je letjela izvan kontrole, sigurno je pala nazad na Zemlju. 

NASA i ruska agencija Roskosmos kažu kako je letjelica prošle noći ušla u atmosferu iznad Tihog oceana. Većim je dijelom izgorjela, a samo manji dijelovi koji su mogli preživjeti prolazak kroz atmosferu su pali usred oceana.

Nakon lansiranja krajem travnja, letjelica je promašila postaju, a Rusi su izgubili kontakt. Misija se istražuje, a sumnja se u probleme u trećem stupnju rakete koja je nosila letjelicu. Zbog ovog je i povratak dijela posade s ISS-a odgođen sa svibnja na lipanj.  

Letjelica je inače nosila više od 3 tone hrane, goriva, kisika, rezervnih dijelova i znanstvenih pokusa, a čak i da Rusi nisu ostali bez kontakta, Progress je po povratku s misije trebao izgorjeti u atmosferi. No, u tom bi slučaju bio i pun smeća s postaje. NASA navodi kako je postaja dobro opremljena i za razdoblje nakon sljedećeg opskrbnog leta te da nisu ovisili o ovome.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!