Ruska oklopna vozila preko Mađarske stigla u Srbiju uprkos embargu EU

ZVANIČNICI PRIZNALI

Ruska oklopna vozila preko Mađarske stigla u Srbiju uprkos embargu EU

Objavljeno na dan 02.08.2019 - 07:01 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlada Mađarske potvrdila je da je, uprkos sankcijama Evropske unije, dozvolila transport 10 oklopnih vozila iz Rusije za Srbiju, zbog toga što je on obavljen civilnim avionom, za šta nije neophodna dozvola, javlja portal Politico.

Rusija je isporučila 10 oklopnih patrolnih vozila u vojnu bazu u Srbiji, dio šireg paketa vojne pomoći za balkansku zemlju, avionom koji je prevozio teret prolazeći kroz mađarski zračni prostor nakon što je Rumunija blokirala pošiljku.

Nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, EU je uvela embargo na trgovinu oružjem s Rusijom, kao i zabranu izvoza takozvane robe dvostruke namjene koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe.

Šef mađarskog premijera Viktora Orbána, Gergely Gulyás, rekao je novinarima u srijedu da je zračna pošiljka smjela prolaziti kroz mađarski zračni prostor jer se teret ne prevozi u vojnom avionu, već u civilnom, za što nije potrebna posebna dozvola.
"Naravno da smo obaviješteni o civilnom avionu koji ulazi u mađarski zračni prostor, ali to je potpuno protokolarna vrsta obavijesti, koju treba tek priznati", rekao je Gulyás, dodavši da bi zbog geografskih razloga ruski teret također trebao proći kroz Poljsku i Slovačku.

U petak je rumunsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je blokiralo veću pošiljku tenkova i oklopnih vozila iz Rusije u Srbiju svojim dijelom rijeke Dunav, pozivajući se na embargo EU.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!