SAD pozdravlja prekid zračnih napada u Jemenu

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije poginule 944 osobe

SAD pozdravlja prekid zračnih napada u Jemenu

Objavljeno na dan 22.04.2015 - 08:38 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / balkans.aljazeera.net


Bijela kuća je objavila da pozdravlja objavu prekida zračnih operacija u Jemenu protiv pobunjene šiitske milicije Husa, te da podržava pronalaženje mirovnog rješenja.

"SAD pozdravlja objavu vlade Saudijske Arabije i njenih koalicijskih partnera o prekidu operacije Oluja odlučnosti u Jemenu", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući Alistair Baskey, a prenosi Reuters.

"Nastavljamo podržavati obnavljanje političkog procesa pod pokroviteljstvom UN-a i uspostavljanje sistema humanitarne pomoći", dodao je Baskey u saopštenju.

Koalicija arapskih zemalja u utorak je objavila prekid vojne operacije 'Oluja odlučnosti' koja je potrajala gotovo mjesec dana, a u kojoj su prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije poginule 944 osobe, dok ih je 3487 ranjeno.

Vraćanje nade

Istovremeno s prekidom vojne akcije, koalicija arapskih zemalja na čijem je čelu Saudijska Arabija odlučila je pokrenuti operaciju 'Vraćanje nade' koja za cilj ima obnavljanje političkog procesa, borbu protiv terorizma i suprotstavljanje vojnim aktivnostima policije pobunjenih Husa i njihovih saveznika.

Saudijski mediji su u utorak izvijestili da je koalicija ostvarila zadane vojne ciljeve, te da je u toku nova operacija usmjerena na zaštitu civila i borbu protiv 'terorizma'.

Saudijsko Ministarstvo odbrane je ranije saopćilo da je u zračnoj kampanji u potpunosti uništeno teško naoružanje pobunjenika iz pokreta Husi, kao i balističke rakete. Istovremeno, uvedena je restrikcija zračnog prostora u Jemenu i uklonjene su sve eventualne prijetnje Saudijskoj Arabiji i susjednim zemljama.

Prošlog mjeseca je koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom pokrenula zračne udare na položaje pobunjenika, uz obećanje da će vratiti na vlast odbjeglog predsjednika Hadija, koji je pobjegao u Rijad pošto su se pobunjenici približili njegovom skloništu u gradu Aden.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!