Sad sije i ko nikad nije: U toku pandemije povećan broj gazdinstava u USK-u

USK

Sad sije i ko nikad nije: U toku pandemije povećan broj gazdinstava u USK-u

Objavljeno na dan 17.05.2021 - 19:40 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači, ono što je evidentno u USK-u jeste da je mnogo više gazdinstava, jer su ljudi uvidjeli da je spas na selu, ali ni to ne znači da će se nakon odluke sve lako odvijati.

Piše: FAHRUDIN BENDER

- Nažalost, izvoz je ograničen kod animalne proizvodnje, mnogi domaći proizvođači nisu uspjeli svoju robu plasirati na strano tržište. S druge strane, ograničen je i uvoz biljne proizvodnje, tako da su ratari i voćari dobili malo više prostora na domaćem tržištu. 

Jagoda, malina i druge povrtlarske kulture iz plasteničke proizvodnje mogle su biti dovoljne na prostoru tržišta Unsko-sanskog kantona, kaže nam Adnan Kovačević, predsjednik Udruženje agronoma Unsko-sanskog kantona.

PODJELA SJEMENA

Oni su slobodno i dobrovoljno udruženje agronoma (bachelora), diplomiranih inžinjera poljoprivrede Unsko-sanskog kantona i studenata poljoprivrede koji su se udružili radi ostvarenja zajedničkih potreba i interesa, ali i pomoći cijelom sektoru poljoprivredne proizvodnje kroz pružanje usluga, savjeta i edukacije poljoprivrednih proizvođača, pružanje tehničkih i logističkih uputa i pomoći poljoprivrednim proizvođačima kroz uspostavljanje zajedničkih otkupnih centara, finansijske pomoći u vidu donacija i potpore pri nabavci repromaterijala.

Mladi agronomi u Cazinu

- Pozitivna stvar u ovoj pandemiji jeste da se u Krajini povećao broj poljoprivrednih gazdinstva, posebno u povrtlarstvu, i mi želimo da im pomognemo. Zbog svega se stvorio strah kod ljudi, pa su se aktivirali i oni koji nisu nikad ni sijali zemlju, a drugi su povećali površine. Na sreću, i sve općine u USK-u su prošle godine donirale i subvencionirale sjeme. Nadamo se da će toga biti i ove godine. Gorivo jeste poskupjelo, stanje na tržištu to nikako ne opravdava, ali cijena drugih repromaterijala, na sreću, nije se mnogo mijenjala, ispričao nam je Kovačević.Iako je bilo slučajeva da je prošle godine mnogo proizvođača zasijalo veće količine krompira kojeg nisu mogli plasirati na tržište, taj trend nije bio zabrinjavajući. Osim toga, Cazin je otkupljivao zalihe od proizvođača. Ozbiljniju štetu su imali poljoprivrednici koji su tovili bikove.

- Zbog zastoja protoka usljed ove pandemije, u animalnoj proizvodnji goveda su ostarjela 12-15 mjeseci, pa je drastično pala njihova cijena, a poljoprivrednici su morali nastaviti hraniti stoku duže, što ih je mnogo koštalo. 

Ali, krastavci i maline imali su stabilno tržište iako su imali veće troškove za prevoz, jer su morali ići dalje na Metković i Gradačac kako bi izašli iz zemlje. To su problemi koje smo vidjeli zbog pandemije. Najsigurnija varijanta ove godine biće paradajz, paprika i druga plastenička proizvodnja, a kod višegodišnjih kultura lijeska i orah su nešto u čemu poljoprivrednici vide budućnost, smatraju mladi agronomi iz USK-a.

SPONA SA VLASTIMA

Njihovo udruženje će obavljati i edukaciju poljoprivrednih proizvođača te poticati razvoj poljoprivrede i drugih djelatnosti vezanih za poljoprivrednu proizvodnju. Ujedno će biti poveznica između poljoprivrednih proizvođača i institucija Unsko-sanskog kantona sa stručnjacima iz ove oblasti, što bi dovelo do poboljšanja uslova u oblasti poljoprivrede i jačanja ruralnog razvoja u Krajini. Uz Kovačevića, osnivači Udruženja su Irnes Huremagić i Elmedin Muharemović. Stručnjaci iz oblasti agronomije su mladost na koju USK računa, jer je poljoprivreda strateška grana razvoja ovog kantona.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!