Salkić: Sporazum RS i Srbije o visokom obrazovanju je atak na suverenitet BiH

DRŽAVNA PITANJA

Salkić: Sporazum RS i Srbije o visokom obrazovanju je atak na suverenitet BiH

Objavljeno na dan 21.06.2019 - 07:31 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Potpisivanje Sporazuma o zajedničkim aktivnostima entiteta RS u Bosni i Hercegovini i Republike Srbije u oblasti obezbjeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju, predstavlja atak na suverenitet Bosne i Hercegovine, upozorio je entitetski potpredsjendik Ramiz Salkić.
Entitetska agencija je, kaže, uzurpirala ovlasti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, i preko entitetskih članova u potpunosti blokirala rad državne agencije.

"Sporazumom, koji su potpisali resorni entitetski ministar iz bh. entiteta RS i resorni državni ministar iz Srbije, entitetska agencija zaobilazi agenciju Bosne i Hercegovine i preko agencije iz druge države, želi priskrbiti za sebe pozicioniranje na međunarodnoj sceni i držati u blokadi državnu agenciju Bosne i Hercegovine", ukazao je Salkić.

To je, ističe, samo jedan u nizu primjera gdje institucije iz Srbije nastavljaju atak na suverenitet Bosne i Hercegovine, a preko entitetskih organa iz RS pozivajući se na sporazum o specijalnim i paralelnoim vezma između entiteta RS u Bosni i Hercegovini i Srbije.

"Kroz projekat jezičkog i kulturnog prostora Srba realizuju se velikosrpske ideje i ideja 'velike Srbije' na Balkanu. To je samo jedan od primjera, a ranije je bio primjer projekat Podrinje te zajedničkog nastavnog jezgra, odnosno zajedničkog nastavnog plana i programa države Srbije i entiteta RS", naveo je Salkić.

Pozvao je nadležne domaće, ali i međunarodne institucije i organizacije da se pozabave ovim procesima koji su u poodmakloj fazi.

"Posebna odgovornost je OHR-a i visokog predstavnika, koji imaju mandat i odgovornost da zaštite mirovni sporazum i obezbijede njegovo poštivanje i provođenje, a posebno potpisnice imaju obaveze koje su preuzele. Republika Srbija formalno poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet Bosne i Hercegovine, a u suštini i u stvarnosti, svojim djelovanjem kroz povezivanje s entitetskim organima, podriva suverenitet Bosne i Hercegovine", kazao je Salkić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!