Sanski Most čuva izvore pitke vode

USK

Sanski Most čuva izvore pitke vode

Objavljeno na dan 11.02.2019 - 12:04 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Na području općine Sanski Most postoji više od 700 izvorišta pitke vode i njihova zaštita jedan je od najvažnijih ciljeva ove lokalne zajednice, navedeno je u strategiji koju je nedavno usvojilo ovdašnje općinsko vijeće.

Prema riječima Emira Trožića, predstavnika preduzeća "Vodovod i kanalizacija", koje je zaduženo za ove aktivnosti, na području sanske općine postoji 15 izvorišta koja pitkom vodom snabdijevaju veći broj stanovnika i njihova zaštita je u ovom trenutku prioritet.

"Ranije smo odredili vodozaštitnu zonu oko izvora Zdene, odakle se gradski vodovod snabdijeva pitkom vodom, a sada smo izradili sličan dokument kojim ćemo zaštititi još dva izvora koja se nalaze u selima Jelašinovci i Slatina. Ova izvorište su veoma važna, jer snabdijevaju nekoliko sela", kazao je Trožić.

Prema njegovim riječima, pomenute zaštitne zone ne odnose se samo na uže područje oko samih izvorišta, nego obuhvataju mnogo širi prostor njihovog sliva. Dodaje kako je bitno naglasiti da je ovo kraško i vodopropusno zemljište, gdje se vode akumuliraju na određenim prostorima i potom podzemnim slivovima otiču prema izvorištima.

"Zbog toga je važno čitav taj prostor zaštititi od onečišćenja, gradnje postrojenja ili objekata koji bi mogli uzrokovati onečišćenje. Pitka voda je danas veoma važna, a sve prognoze govore da će u budućnosti to biti jedan od najvažnijih svjetskih resursa", kazao je Trožić.

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!