Sanski Most: Poljoprivrednici očajni - Divlje svinje uništile usjeve krompira

USK

Sanski Most: Poljoprivrednici očajni - Divlje svinje uništile usjeve krompira

Objavljeno na dan 15.06.2020 - 13:01 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Šteta koju ovih dana divlje svinje nanose na širem području općine Sanski Most je izuzetno velika, a na meti ovih napasnika nalaze se svi poljoprivredni usjevi, a posebno krompir, kukuruz i žito.

"Situacija na terenu je zabrinjavajuća, a posebno su uništeni usjevi krompira u čiju sadnju su ove godine uložena značajna sredstva. Samo iz budžeta općine za sadnju ove kulture izdvojeno je 65.000 maraka, a o ulaganjima neposrednih proizvođača da i ne govorimo.

Od uzgajivača kukuruza ovih dana imam dojave da divlje svinje pustoše parcele i uništavaju usjeve", kaže Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sanski Most.

Dodaje kako je veliki broj poljoprivrednika u problemima, jer ovih dana moraju preoravati uništene parcele i ponovo ih zasijavati. Husein Mehić iz sela Skucani Vakuf kaže kako se divlje svinje kreću u čoporima i da parcelu preoru bolje od traktora, tako da ništa za njima ne ostane. Dodaje kako su najaktivnije u noćnim satima, kada se iz obližnjih šuma spuštaju u neposrednu blizinu sela.

"Parcela od jednog dunuma na kojoj sam zasijao krompir u potpunosti je uništena, sada su se okomile na kukuruz, uništavaju ga u potrazi za korijenjem. Ako se ovako nastavi, mogu slobodno dići ruke od poljoprivrede, jer ništa neće ostati", kaže Mehić.

Identična iskustva ima i poljoprivrednik Ibrahim Aganović, koji kaže kako se radi o izuzetno inteligentnim životinjama koje pronalaze prolaz i kroz električne ograde.

"Gdje god se obratiš, kažu ogradi parcelu, kupi električnog pastira. Šta mislite koliko treba novca da se ogradi 16 hektara zemljišta koje sam zasijao, ispadne skuplja pita od tepsije", jada se Aganović. Poljoprivrednici kažu kako su o svemu obavijestili nadležne institucije i Lovačko društvo "Sana" te se nadaju nekoj reakciji.

Međutim, u ovome lovačkom društvu ističu kako je trenutno na snazi lovostaj i da, s obzirom na zakone koji regulišu ovu oblast, ne postoji mogućnost organizovanja bilo kakvog lova. Također, ističu kako poljoprivrednici, da bi uopšte imali mogućnost da traže nadoknadu štete ili njihovu reakciju, moraju imati ograđene i zaštićene zemljišne parcele. S druge strane, poljoprivredni proizvođači ističu kako ograđivanje ili nabavka električnih pastira, što im se preporučuje, košta mnogo i da za to jednostavno nemaju dovoljno sredstava. Dobri poznavaoci svijeta životinja ističu kako zbog sve praznijih sela divlje svinje bez straha dolaze iz viših planinskih predjela, gdje su im staništa, u blizinu naseljenih mjesta i nanose štetu na poljoprivrednim kulturama.

Foto:N.N.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!