Sanski Most: U Skucanom Vakufu otvorena najmodernija farma muznih krava

...

Sanski Most: U Skucanom Vakufu otvorena najmodernija farma muznih krava

Objavljeno na dan 31.10.2019 - 07:11 | Izvor: USKinfo.ba | sanartv.ba


Otac i sin, Huzejir i Husein Mehić, iz sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, vlasnici su jedine farme na ovim prostorima koja u potpunosti ispunjava zahtjevne i stroge kriterijume Evropske unije, kada se radi o uzgoju muznih grla i proizvodnji mlijeka.

Nedavno su izgradili moderan štalski objekat, a njihove kolege farmeri, u šali kažu kako se radi o hotelu za krave, prenosi sanartv.ba. Objekat pruža svu potrebnu udobnost za životinje, ugradili su keramičke pločice, toplotnu izolaciju i kompletan sistem za odvodnju fekalnih materija. 

Sve su to izgradili sopstvenim sredstvima i projekat ih je koštao oko 150 hiljada maraka. U svoj objekat Mehići su uveli još jednu novinu, neuobičajenu za naše prostore, te na zidove štale ugradili zvučnike kako bi krave mogle slušati muziku. 

Istraživanja su pokazala kako muzika opuštajuće djeluje na krave i da proizvodnja mlijeka može biti povećana za tri i više procenata.
Husein Mehić dodaje kako su u proizvodnju uključeni svi članovi porodice, te se nada kako će njegov 14-godišnji sin Muhamed nastaviti porodičnu tradiciju. 

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu, Husein Selimović, kaže kako ova farma treba da bude primjer ostalim poljoprivrednim proizvođačima kako unaprijediti proizvodnju. Trenutno na svojoj farmi otac i sin uzgajaju 25 muznih grla i dnevno proizvode oko 400 litara mlijeka. 

Tokom protekle godine ukupno su proizveli 120 hiljada litara sirovog mlijeka koje im otkupljuje mljekara „Megle“ iz Bihaća. Mehići kažu kako su opredjeljeni da povećaju stočni fond i da u ovome trenutku uzgajaju devet junica i nekoliko bikova, a želja im je da stado muznih grla dostigne broj od pedeset jedinki. Inače, treba istaći kako Mehići proizvode i neophodnu stočnu hranu i žitarice te obrađuju ukupno 40 hektara zemljišta.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!