Saopćenje za javnost povodom aktualne situacije u vezi lišavanja slobode dvojice pripadnika GPBiH

GP BiH

Saopćenje za javnost povodom aktualne situacije u vezi lišavanja slobode dvojice pripadnika GPBiH

Objavljeno na dan 07.10.2021 - 13:27 | Izvor: USKinfo.ba |


S obzirom na to da je veliko zanimanje javnosti za događaj vezan za lišenje slobode dvojice policijskih službenika Granične policije BiH (od 24. septembra 2021. godine) od kojih je jedan sudjelovao u radu Povjerenstva za izbor kandidata – kadeta XI klase GPBiH (u svojstvu predsjednika) te da su sve učestalije špekulacije i dezinformacije u vezi s navedenim, s ciljem objektivnog i istinitog informiranja obavještavamo javnost o sljedećem:

Povjerenstvo za izbor kandidata – kadeta XI klase Granične policije BiH, u sastavu trojice policijskih službenika GPBiH i dvoje državnih službenika iz Ministarstva sigurnosti BiH je, nakon provedenog postupka testiranja, 20. septembra 2021. godine, donijela odluku kojom su objavljene liste kandidata s ostvarenim najboljim rezultatima testiranja i nominiranima za zapošljavanje za čin „policajac“ i „mlađi inspektor“. Sukladno odredbama Zakona o policijskim službenicima BiH, na navedenu odluku kandidati koji nisu zadovoljni rezultatima ostvarenim na testiranju imaju pravo žalbe Odboru za žalbe policijskih službenika te se u tom slučaju proces odabira obustavlja. S obzirom na to da su izjavljene žalbe nezadovoljnih kandidata, sukladno izričitom zakonskom odredbom, postupak odabira po navedenom javnom oglasu je obustavljen po sili zakona.Uz navedeno, direktor GPBiH Zoran Galić je, sukladno zakonom propisanim nadležnostima i ovlastima, donio Rješenje o privremenom udaljenju – suspenziji policijskih službenika R. R. i S. E., kao i Odluku o razrješenju policijskog službenika R. R. s dužnosti predsjednika Povjerenstva za izbor kandidata – kadeta XI klase GPBiH, stoga su neosnovani i zlonamjerni navodi koji su plasirani u pojedinim medijima o nepoduzimanju propisanih mjera i radnji Granične policije. Nadalje, apsolutno su neosnovani, netočni i zlonamjerni navodi da se na listi kandidata nalaze kandidatkinje u „osmom mjesecu trudnoće“, kao i druge paušalne i proizvoljne konstatacije u vezi navedenog događaja s ciljem kontinuiranog pokušaja narušavanja ugleda Granične policije BiH.

Granična policija BiH još jednom najoštrije osuđuje svaki oblik nezakonitosti u postupku provedbe natječajne procedure po navedenom javnom oglasu i aktivno sudjeluje u provedbi svih aktivnosti po zahtjevima i naredbama Suda i Tužiteljstva BiH kao i tijela koji postupaju po njihovim naredbama, s ciljem rasvjetljavanja i dokazivanja navedenih zakonitosti i procesuiranja svih aktera za koje se utvrdi da su odgovorni u navedenom postupku,saopćeno je iz GP BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!