Sarajevo taxi će kazniti vozača koji je iz vozila izbacio autistično dijete

UPUTILI IZVINJENJE

Sarajevo taxi će kazniti vozača koji je iz vozila izbacio autistično dijete

Objavljeno na dan 02.06.2019 - 11:54 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Udruženje Sarajevo taxi uputilo je javno izvinjenje zbog sramotnog poteza jednog taksiste koji je odlučio iz vozila izbaciti majku i njenog autističnog sina. Također najavljen je i disciplinski postupak protiv neodgovornog vozača.

Objava Zlatiborke Popov-Momčinović na društvenim mrežama je izazvala mnoštvo reakcija kojima se o potpunosti osudio sramotan potez sarajevskog taksiste, a nakon čega su reagovali i nadležni u Sarajevo taxiju.

"Sarajevo taxi se izvinjava gospođi Zlatiborka Popov-Momčinović i njenom sinu zbog nemile situacije koja se dogodila jučer, a u kojoj je učestovao vozač koji je član našeg udruženja. Čim smo bili obaviješteni o slučaju, naša interna kontrola je uzela izjavu vozača o događaju i nad njim će se provesti disciplinski postupak", saopćeno je iz Sarajevo taxija.

Protiv vozača će biti proveden disciplinski postupak i bit će kažnjen u skladu sa statutom. Ipak iz ovog udruženja kažu da im nije cilj puko kažnjavanje nego da žele preduprijediti ovakve situacije kroz edukacije kako se ovakve situacije ne bi ponavljale. 

Dalje se navodi da je riječ o mlađem i neiskusnom taksi vozaču koji se do sada nije susretao sa osobama iz autističnog spektra te da nije znao kako da reaguje u situacijama koje se mogu dogoditi i koje su se dešavale tokom vožnje, pa je iz čistog neznanja potpuno pogrešno postupio zbog čega mu je jako žao i iskreno se izvinjava.

"Ovaj slučaj, nažalost prikazuje još jednom potrebu za boljom edukacijom društva o osobama iz autističnog spektra i naročito potrebnom edukacijom za članove našeg udruženja. Sarajevo taxi će potražiti pomoć od nadležnih institucija i organizacija kako bi napravili program edukacije za vozače, da se ovakva situacija ne bi ponovila", saopćili su iz Sarajevo taxija.

Slučajevi kada osobe ne znaju kako da se ponašaju u susretu sa osobama iz autističnog spektra problem je svuda u svijetu, a to ističu, nije zaobišlo ni njihovu organizaciju.

"Obratit ćemo se organizacijama koji rade na pomoći osobama iz autističnog spektra, koje su nam voljne pomoći da pripremimo vozače, pogotovu mlade i neiskusne, kako da se ponašaju u ovakvim situacijama kako ne bi ugrozili ni putnike ni druge učesnike u saobraćaju", kazali su iz Sarajevo taxija.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!