Sarajlija uhapšen zbog komentara u kojima je pozivao na ubistvo policajaca

MUP KS

Sarajlija uhapšen zbog komentara u kojima je pozivao na ubistvo policajaca

Objavljeno na dan 14.04.2020 - 12:02 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Pripadnici Prve policijske uprave Kantona Sarajevo uhapsili su muškarca M. H. (33) jer je na jednom od internet portala objavio komentare kojim poziva na nasilje nad policajcima.

"Dana 13. aprila u 16.45 sati policijski službenici Prve PU su, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo podstrekavanje, lišili su slobode lice M.H. rođen 1987.godine iz Sarajeva.

Naime, radeći na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela počinjenog objavljivanjem komentara lica M.H. na jednom od internet portala, kojima se poziva na nasilje nad policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, policijski službenici Prve PU su, u saradnji sa nadležnim službama Sektora kriminalističke policije MUP-a KS, identifikovali i pronašli, te potom lišili slobode navedeno lice", saopćeno je iz MUP-a KS.

Istaknuto je da je uhapšena osoba policijskim službenicima u potpunosti priznala izvršenje navedenog krivičnog djela.

"Njegovi komentari su posljedica zakonitog rada policijskih službenika koji su mu dan ranije izdali prekršajni nalog za nepoštivanje naredbi Federalnog štaba civilne zaštite koje se odnose na obaveznu socijalnu distancu i obavezno nošenje zaštitne maske ili drugog prigodnog predmeta za vrijeme kretanja na javnom prostoru", saopćeno je.

Objavljeni su i njegovi komentari.

"Čestitam svakome ko policajca ubije, da sam sa parama plaćao hi po glavi da se likvidiraju smrde", "I zašto policija piše kaže nemaju maske ni oni, neka svojoj djeci pišu...tačno bi se bolje osjećao da jednog sad ubijem mogao bi rahat popiti kafu", "Kada se uporede evropski i naši policajci razlika do nebesa. Našim treba obuka iz bontona i općeg ponašanja i kulture... ospem se kada vidim naše policajce neprofesionalne, mene zaustavlja kaže hej...pa jel to normalno", bili su komentari uhapšenog muškarca. 

Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, kazao je da nikakve prijetnje, niti bilo kakva bahatost pojedinaca neće biti tolerisana od strane policije Kantona Sarajevo.

"Kada su u pitanju aktivnosti koje policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo provode u vezi sa aktuelnom problematikom pandemije koronavirusa, naglašavamo da policija provodi naredbe nadležnih organa, sve s ciljem prevencije širenja koronavirusa i zaštite zdravlja građana.

Svaki građanin koji bude sankcionisan izdavanjem prekršajnog naloga, kako zbog prekršaja koji se odnose na nepoštivanje naredbi nadležnih kriznih štabova, tako i po bilo kojem drugom osnovu, ima pravo, ukoliko smatra da nije odgovaran za prekršaj koji mu se stavlja na teret, zatražiti sudsko odlučivanje kod nadležnog suda.

To pravo mu niko ne može osporiti, kao što ne može niko sprječavati, prijetiti ili omalovažavati policijske službenike da vrše poslove i zadatke u skladu sa zakonom. Ovom prilikom osuđujemo svaki vid prijetnji upućenih policijskim službenicima i garantujemo da ćemo svoje radne obaveze nastaviti izvršavati predano i savjesno, sukladno zakonu, sve u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti naših građana", istakao je Hadžiabdić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!