Šarović: Otkazivanje sastanka diplomatski skandal

BiH

Šarović: Otkazivanje sastanka diplomatski skandal

Objavljeno na dan 15.12.2020 - 11:30 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


"Ovo je svojevrsni diplomatski skandal, ali ovo nije prvi put! To je nažalost konstanta u BiH, dok s druge strane imamo stalno rušenje diplomatskog imidža Bosne i Hercegovine. Potpuno je jasno da ovo nekom odgovara", istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS reagujući na Džaferovićevo i Komšićevo otkazivanje sastanka sa Sergejom Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Rusije.

"Šarović je ovo uskraćivanje gostoprimstva uglednom diplomati ocijenio skandaloznim posebno ako se zna da je Rusija osvjedočeni prijatelj Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", naveli su iz SDS-a.

"Uporno se sve čini da najmanje jedna strana proizvodi neku vrstu skandala jer im odgovara stalno podgrijavanje atmosfere i skretanje pažnje sa njihovih velikih propusta i stvarnih problema. A Rusija, ni kriva ni dužla, našla se u vrtlogu ove naše BiH političke baruštine", naveo je Šarović.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu jutros prisustvovali sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koga je na kraju ugostio samo predsjedavajući Milorad Dodik.


Komšić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva BiH istaknuo dva razloga za takvu odluku: nedostatak državne zastave na sinoćnjem sastanku Dodika i Lavrova te izjavu Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

"Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenje su učestvovali i predstavnici RS-a kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštivanje ustavnog sistema i države Bosne i Hercegovine", smatra Komšić.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović poručio je da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku te da svi moraju poštovati odluke koje su donijeli svi narodi u BiH.

"Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacije je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku", kazao je Džaferović.


Naveo je kako Ruska Federacija tvrdi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje suverentitet i teritorijalni integritet BiH. Međutim, dodao je, jučerašnje izjave Lavrova koje se ponavljaju kroz ponašanje ambasadora Rusije u BiH govore nešto drugačije.

"Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njene anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to jučer nije ispoštovano", poručio je.

Foto:N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!