Sattler vjeruje da današnji samit EU može označiti novi početak za BiH

ŠANSE I SARADNJA

Sattler vjeruje da današnji samit EU može označiti novi početak za BiH

Objavljeno na dan 06.05.2020 - 11:15 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattlera objavio je uoči današnjeg samita​ EU i Zapadnog Balkana na kojem učešće uzima i BiH autorski tekst govori i o značaju ovog samita.
"Svi građani Bosne i Hercegovine priželjkuju novi početak. Ne za dvadeset godina, već danas", poručio je Sattler u svom tekstu.

On je kazao da je u prvim sedmicama nakon izbijanja pandemije u BiH bilo johrabrujuće vidjeti kako se dugogodišnji problemi i prepreke ostavljaju po strani da bi građani dobili potrebnu pomoć.

"Kako su reagirali građani Bosne i Hercegovine? Učinili su ono što uvijek rade, u svakom dijelu ove zemlje, svih njenih oblasti i svake zajednice. Preuzeli su inicijativu i doprinijeli rješenjima, pokazujući solidarnost i otpornost. Danas Bosna i Hercegovina učestvuje na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kojem se očekuje da susjedne zemlje izvijeste o snažnom napretku i predlože kredibilne regionalne inicijative. 

Domaćin samita je Hrvatska, kao predsjedavajuća Vijeća. Samit je prvobitno trebao biti održan u Zagrebu, ali se zbog pandemije održava u virtualnom formatu, što je još jedan primjer kako se stvari mogu dramatično promijeniti u vrlo kratkom roku. Vjerujem da današnji događaj može i treba označiti novi početak za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Sattler.

Sada je, kaže, važno da stare prepreke ne izađu ponovo na površinu dok zemlja bude izlazila iz krize, kako bi bila u mogućnosti brže napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji. Vrata za Evropsku uniju ostaju otvorena, a građanima se mora omogućiti da to i iskoriste .

"Prošle sedmice tri člana Predsjedništva BiH ponovili su svoje opredjeljenje ubrzanju evropskog puta BiH kroz angažman na rješavanju 14 prioritetnih oblasti utvrđenih Mišljenjem Evropske komsije. Inicijativa predviđa inkluzivan proces koji uključuje Vijeće ministara i parlamente i Mehanizam koordinacije. Također se predviđa učešće civilnog društva i stručnjaka kroz različite forume. Krajnje je vrijeme da lideri u ovoj zemlji naprave korake naprijed, posebno imajući na umu da su ovi prioriteti predstavljeni prije gotovo godinu dana, bez da su vlasti uradile mnogo na njihovom rješavanju od tada. Umjesto toga, post-izborne i druge političke razmirice otežale su nastavak neophodnih reformi", naveo je Sattler.

Demonstriranje jasne vizije o putu naprijed, kaže on, u ovom trenutku je od najveće važnosti. Iskustvo iz prve ruke u posljednja dva mjeseca pokazuje da politički lideri u BiH mogu brzo i konstruktivno djelovati i mogu ispuniti svoje obaveze za dobrobit svih građana. Kada su ulozi visoki, a problemi i ciljevi zajednički, jedinstvo treba staviti ispred podjela.

"Pandemija je još jednom dokazala koliko je važno da zemlja ima funkcionalne institucije. Kako svijet bude izlazio iz ove krize, mnoge stvari će se neminovno promijeniti. Za Bosnu i Hercegovinu današnji virtualni samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana može označiti novi početak. Nadam se da će se to i desiti. Ogromna većina građana u cijeloj zemlji dijeli težnje članstva u Evropskoj uniji. EU sarađuje sa BiH na rješavanju pitanja prouzrokovanih pandemijom, a nastaviće raditi i na tome da zemlja napreduje u evropskim integracijama brže nego je to bio slučaj prije krize2, zakjučio je Sattler.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!