Saudijski vojnici poginuli u pograničnim borbama s Husima

!

Saudijski vojnici poginuli u pograničnim borbama s Husima

Objavljeno na dan 25.07.2019 - 12:27 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Osam saudijskih vojnika poginulo je u obračunu s pobunjenicima iz jemenskog pokreta Husi na južnoj granici Kraljevine, navode saudijski mediji, dok pripadnici tog pokreta tvrde su izveli nekoliko napada bespilotnim letjelicama na saudijskom tlu.

Televizijski kanal pokreta Husi Al-Masirah izvijestio je da su deseci "plaćenika saudijske vojske" izgubili život jučer "u napadu vojske i narodnih komiteta na položaje [saudijske vojske] na frontu Asira".

Mediji bliski pokretu Husi navode da su pobunjenički borci uspjeli zaustaviti napredovanje saudijskih snaga u pravcu granice kod Najrana, Jazana i Asira.

Ti mediji navode da je saudijska vojska u napadu koristila letjelice Apači.

Borbe su uslijedile dan nakon što je pokret Husi objavio da je uspostavio kontrolu nad tri saudijska vojna položaja u oblasti Asir, na jugozapadu Saudijske Arabije.
U međuvremenu, glasnogovornik Husija objavio je da su pobunjenici dronovima napali zračnu bazu Kralj Halid.

Dodao je da su se na meti napada našli vojni aerodromi, skladišta municije i opreme te drugi osjetljivi ciljevi.

S druge strane, saudijsko-emiratska koalicija je objavila da je oborila "bespilotnu letjelicu koju su lansirali Husi pobunjenici iz Sane u pravcu grada Khamis Mushait".

Povlačenje Emirata

Mohammed Abdulsalam, glasnogovornik pokreta Husi, kazao je da su Ujedinjeni Arapski Emirati dovedeni u stanje premorenosti i iznurenosti, zbog kojih će se povući iz Jemena.

Abdulsalam je u gostovanju na TV Al-Masirah kazao da je zračni napad na aerodrom u Abu Dhabiju bio jasna poruka Emiratima i da su napadi jemenski pobunjenika imali jake posljedice te da mogu biti katastrofalni po ekonomiju te zemlje.

Ocijenio je da su napadi bespilotnim letjelicama na Saudijsku Arabiju i Emirate čin samoodbrane i prirodna reakcija na ono što je nazvao agresijom, naglasivši da će napadi prestati onog trenutka kada saveznici prestanu bombardirati Jemen.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!