Marketing USKinfo.ba
Savjeti kako na jednostavan način provjeriti stanje alternatora

PROBLEMI SA STRUJOM

Savjeti kako na jednostavan način provjeriti stanje alternatora

Objavljeno na dan 27.02.2020 - 06:12 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ako ste nedavno zamijenili akumulator na vašem vozilu, a i dalje imate problema s paljenjem, problem možda leži u alternatoru. Evo kako to provjeriti.

Dok motor vozila radi, zadatak alternatora je opskrbljivati električnom energijom sve potrošače u vozilu, a višak energije skladištiti u akumulatoru. Ako dođe do kvara na alternatoru, daljnja vožnja neće biti moguća, a kako bi se provjerilo stanje ovog važnog dijela, potrebno je poduzeti nekoliko koraka.

Za početak, nabavite multimetar, koji je vrlo koristan, a ujedno i pristupačan alat. Postavite uređaj na mjerenje volti.

Potrebno je obaviti osnovno očitavanje na akumulatoru dok je automobil ugašen. Da biste to postigli, povežite crni i crveni kabl multimetra s odgovarajućim klemama na akumulatoru koje su obilježene istim bojama.

Multimetar će izvršiti očitavanje, a akumulator koji je u dobrom stanju prikazat će rezultat od oko 12 volti. Potom je potrebno upaliti vozilo i ponovo povezati multimetar s akumulatorom na isti način.

Ovaj put, vrši se očitavanje struje koju alternator isporučuje i koja bi se trebala kretati u rasponu od 13.9 - 14.3 volti. Ako je rezultat niži, vašem alternatoru se vjerovatno bliži kraj, a ako je voltaža ista kao i kada je vozilo bilo ugašeno, to je znak da alternator uopće ne radi i da mora biti zamijenjen, navodi Autoguru.

Ono na što treba obratiti pažnju, a tiče se novijih automobila, je sistem za nadzor akumulatora. Je li vozilo opremljeno ovim sustavom vršite pregledom kabla akumulatora s negativnim polom. Ako postoji crni priključnik na negativnoj klemi ili priključnik koji je uvijen oko akumulacijskog kabla s negativnim polom, vaš automobil je opremljen ovim dodatkom.

Ovaj sistem nadzire izlaznu struju akumulatora i usklađuje funkcije alternatora u odnosu na to, a osim toga pozitivno utječe na potrošnju goriva i produžava radni vijek samog alternatora.

Kako ovaj sistem može prouzrokovati netačno očitavanje struje koju isporučuje alternator, nužno je pri mjerenju prethodno izmjeriti voltažu akumulatora dok je vozilo ugašeno, a tek potom očitati i struju alternatora, kako biste mogli usporediti podatke.

Situacija u kojoj vaše vozilo ima problema s paljenjem, a istovremeno je opremljeno sustavom za nadzor akumulatora, ipak zahtijeva pregled mehaničara. No prije toga, ovo bi bile korisne smjernice što učiniti kada se upali lampica sa slikom akumulatora na kontrolnoj ploči.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!