SBB: Stranka demokratske akcije pravomoćno osuđena zbog laži o Radončiću

Saopćenje

SBB: Stranka demokratske akcije pravomoćno osuđena zbog laži o Radončiću

Objavljeno na dan 14.05.2020 - 12:50 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje Saveza za bolju budućnost BiH koje prenosimo u cjelosti.

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je presudu pod brojem 65 0 P 314075 Gž kojom se potvrđuje ranija odluka Općinskog suda iz 2014. godine, u dijelu kojim je Stranka demokratske akcije BiH (SDA) osuđena zbog klevete o Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH (SBB).

Sudovi su obavezali SDA BiH da Radončiću isplati 1.000,00 KM na ime naknade štete zbog povrede časti i ugleda, jer su o njemu objavljene laži u pamfletu ove političke organizacije, koji je pod nazivom „Bosanska stvarnost” besplatno dijeljen uoči općinskih izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru 2012. godine.

Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu utvrdili su da je SDA u svojoj propagandnoj „novini” koja je služila za obračunavanje sa političkim protivnicima, objavila laž da je Radončić radio za UDBA-u i bio špijun pod kodnim imenom Šćepo.

U nedavno donesenoj presudi, vijeće sudija Kantonalnog suda konstatiralo je da je prvostepeni sud potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje i dao jasne i na zakonu zasnovane razloge kada je ustanovio da je o Fahrudinu Radončiću izneseno neistinito izražavanje.

Ovo je druga pravomoćna presuda kojom je SDA osuđena za iznošenje lažnih navoda o predsjedniku SBB-a i ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Prva pod brojem 65 0 P 314910 18 Gž donesena je 4. novembra 2019. godine i njome je Kantonalni sud u Sarajevu uvažio žalbu Radončićevih advokata i preinačio prvostepenu presudu u tom predmetu.

Vijeće kantonalnih sudija presudilo je tada da se SDA BiH obavezuje na isplatu 1.000,00 KM naknade štete Fahrudinu Radončiću zbog objavljivanja laži u pamfletu „Bosanska stvarnost” iz 2012. godine, kojima se on povezuje sa Naserom Keljmendijem.

SDA je jedina politička stranka u BiH koja je osuđena za klevetu, i to više puta. Napise o Radončiću godinama je koristila u svojim izbornim kampanjama u nastojanju da na njegovoj diskreditaciji dobije glasove građana Bosne i Hercegovine. U postupcima pred nadležnim sudovima dokazano je da se pri tome služila lažnim navodima, stoji u saopćenju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!