SDA dobila podršku SBB-a: Direktor FUP-a neće biti imenovan dok se ne formira nova vlast

VLADA FBIH

SDA dobila podršku SBB-a: Direktor FUP-a neće biti imenovan dok se ne formira nova vlast

Objavljeno na dan 10.06.2019 - 13:51 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na današnjoj sjednici Vlade FBiH donesena je odluka da se odgodi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) dok s ene formira nova vlast.

Iako je proces izbora novog direktora FUP-a ranije započet, zvanično imenovanje će sačekati novi saziv vlasti, izglasano je na današnjoj sjednici Vlade FBiH. Ova odluka je izglasana prije svega zahvaljujući glasovima SDA i uz podršku SBB-a, čije je dvoje ministara Zlatan Vujanović i Nermin Džindić glasalo kao i SDA, o odgodi imenovanja.

S druge strane HDZ-u se žurilo da se imenuje novi direktor FUP-a, a podržali su ih iz SBB-a Edita Đapo i Vesko Drljača. Ipak, struja predvođena SDA bila je većinska.

HDZ-u se žurilo jer je nakon bodovanja komisije Zoran Galić imao najviše bodova, a time i najviše šansi da preuzme FUP. HDZ bi tako imao kontrolu nad tom veoma važnom institucijom. S obzirom na nacionalni reciprocitet to bi značilo da bi ministar unutrašnjih poslova u budućoj Vladi FBiH trebao biti Bošnjak.

Potez o odgađanju imenovanja je stoga ocijenjen kao najkorektniji, s obzirom da se budući direktor FUP-a treba imenovati nakon dogovora o koaliciji i rasporedu resora između stranaka koje budu činile vlast u FBiH.

Ovo je prvi konkretan potez gdje je na djelu primjetna saradnja i koalicija SDA i SBB-a, što se na neki način može ocijeniti kao združeno djelovanje probosanskog bloka.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!