SDA: Oslobađanje ratnog zločinca i silovatelja djece je izrugivanje pravdi

REAGOVANJE

SDA: Oslobađanje ratnog zločinca i silovatelja djece je izrugivanje pravdi

Objavljeno na dan 03.11.2018 - 07:18 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem “najoštrije osuđuje grubu zloupotrebu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazuma između BiH i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka i Evropske konvencije o tranfseru osuđenih osoba u režiji ministra pravde BiH Josipa Grubeše i pravosuđa Hrvatske”.

– Te zloupotrebe dovele su do oslobađanja ratnog zločinca i višestrukog silovatelja djece Marka Radića, komandanta jedinica HVO-a u Mostaru, koji je pred Sudom BiH za počinjene zločine protiv čovječnosti pravosnažno osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 godine.

Zloupotrebom Zakona, Sporazuma i Konvencije, uz očigledni dogovor i udruženi poduhvat ministra Grubeše i pravosuđa Hrvatske, Radiću je, nakon prebacivanja u Hrvatsku, Županijski sud u Zagrebu kaznu smanjio na 12,5 godina zatvora, što je tačno onoliko vremena koliko je osuđeni dosad boravio na izdržavanju kazne. Smanjenjem kazne u Hrvatskoj, ratni zločinac Radić je praktično oslobođen – navodi se.

SDA “traži od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ali i od pravosuđa u Hrvatskoj, da preispitaju svoje odluke, jer oslobađanje ratnih zločinaca na ovakav način predstavlja grubo izrugivanje pravdi i uvreda je žrtvama i ne može doprinijeti procesu obnove povjerenja u BiH, ali ni u cijeloj regiji”.

– Sve one koji su učestvovali u ovom sramnom oslobađanju ratnog zločinca pozivamo da još jednom pročitaju pravosnažnu presudu Suda BiH i sve detalje monstruoznih zločina koje je Radić počinio, uključujući i silovanje djece i neka javnosti objasne šta su bili njihovi motivi da takvog zločinca puste na slobodu. Od Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona tražimo da istraže ovaj slučaj i utvrde okolnosti pod kojima se desio – navodi u saopćenju za javnost SDA.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!