SDA USK: Kanton treba stabilnu i funkcionalnu vlast - Trenutno stanje štetno i neodrživo

Saopćenje

SDA USK: Kanton treba stabilnu i funkcionalnu vlast - Trenutno stanje štetno i neodrživo

Objavljeno na dan 21.12.2020 - 09:45 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje za javnost Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona koje prenosimo u cjelosti.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona ponovo se potvrdilo da parlamentarna većina koju predvode ASDA i SDP nije stabilna i funkcionalna.

Većina u Skupštini i podrška vladajućim strankama se osigurava od sjednice do sjednice, od tačke do tačke, od aranžmana do aranžmana. Cijenu te podrške najskuplje plaćaju građani našeg kantona, kako budžetski korisnici, tako i privrednici, poljoprivrednici i zaposlenici u zdravstvu koji uprkos teškim uvjetima u kojim rade proteklih osam mjeseci nisu dobili ni minimalnu stimulaciju.

Poslanici SDA su u više navrata na sjednici upozorili da vlast ne treba skrivati probleme koje ima i da s ciljem stabiliziranja političke situacije na Unsko-sanskom kantonu treba poduzeti korake koji će dovesti do stabilne vlasti koja će imati kontinuitet u radu i odgovoriti na teške izazove pred kojima se nalazimo.

Pored toga, upozorili smo na sporost u obradi zahtjeva za novčane podrške u poljoprivredi, po budžet štetno zakupljivanje privatnih objekata za smještaj ministarstava, agencija i ureda, potpisane kolektivne ugovore za koje je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje,  tražili informaciju o utrošku 24 miliona KM uplaćena od strane Vlade FBiH, problematizirali dozvole za transport migranata i poseban naglasak stavili na nerad Skupštine u 2020. godini.

Klub SDA se uprkos svemu navedenom ponaša konstruktivno i odgovorno, podržava sve što je u interesu građana Kantona, ali uskraćuje podršku kadrovskim rješenjima kod kojih je jasno da ne postoji parlamentarna većina.

Činjenica da je Skupština Unsko-sanskog kantona ušla u drugu godinu bez predsjedavajućeg to najbolje potvrđuje. Na posljednjoj sjednici vladajuće stranke nisu imale ni dovoljno ruku da imenuju Upravni odbor Univerziteta u Bihaću, za što su odgovornost bezuspješno pokušali prebaciti na SDA.

SDA će nastaviti koristiti svoje kapacitete da ukazuje na brojne greške nepotpune, neozbiljne i netransparentne krajiške vlasti, podržat će ono što će doprinijeti funkcionalnosti institucija, ali nećemo biti pokriće za neuspjehe kojih je svakim danom sve više., navodi se u saopćenju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!