SDP Bihać o jučerašnjim dešavanjima na sjednici Vijeća : Je li ovo bila ''uigrana'' akcija na relaciji SDA-POMAK?

Inicijativa o zabrani rada nedjeljom

SDP Bihać o jučerašnjim dešavanjima na sjednici Vijeća : Je li ovo bila ''uigrana'' akcija na relaciji SDA-POMAK?

Objavljeno na dan 17.07.2019 - 11:37 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje Gradskog odbora SDP Bihać koje prenosimo u cjelosti:

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać vijećnici su imali priliku razmatrati i odlučivati po podnesenoj inicijativi vijećnika SDP-a Adnana Habibije, koja već gotovo dvije i po godine se „kiseli“ po ladicama Gradske uprave Bihać, a kojom je traženo donošenje nove odluke ili izmjena i dopuna odluke o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području Grada Bihaća.

Konkretno predloženim izmjenama na teritoriji Grada Bihaća bi se zabranio rad nedeljom i praznicima u svim trgovinama, supermarketima i trgovačkim lancima. Cilj predložene inicijative jeste kvalitetniji život, bolji uslovi rada, zaštita prava radnika i sprečavanje odlaska ljudi iz BiH.

Nakon dugotrajne i dramatične rasprave koja je prethodila izjašnjavanju, predložene izmjene odluke kojim bi se zabranio rad nedjeljom  nisu dobile potrebnu većinu vijećnika u Gradskom vijeću Bihać.

Donesenom Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području Grada Bihaća, zabranjen je rad vjerskim i državnim praznicima, ali zahvaljujući Klubu SDA i jednom članu Kluba POMAK koji nije htio dati podršku predloženoj inicijativi, za radnike u bihaćkim trgovinama, supermarketima i trgovačkim lancima nedjelja i dalje ostaje radna.

Žalosti činjenica da su vijećnici Kluba SDA i jedan član Kluba POMAK-a otvoreno i beskompomisno štitili prava poslodavaca zanemarujući uslove rada i radnike i samim tim pokazujući da su na strani „krupnog kapitala“, pravdajući svoje stavove argumentom da „veliki broj hrtvatskih građana nedeljom dolazi u Bihać u šoping gdje troše novac“.

Ovakvi stavovi u kojima se strani državljani stavljaju u prvi plan, a naši radnici zanemaruju dovoljno govori koliko samo SDA-ova politika može biti destruktivna za prava radnika.  
Mi u SDP-u jasnog smo stava da ćemo beskompromisno i dalje nastaviti borbu za zabranu rada nedeljom, a sve sa ciljem da pokažemo da radnici nisu sami i da smo spremni zajedničkim snagama da se borimo za njihov status i bolje uslove rada.

Ostaje dilema da li je ovo bila „uigrana akcija“ na relaciji SDA-POMAK, ili se ipak samo radi o nekompaktnosti i nejedinstvu Kluba POMAK, koji je i te kako koštao radnike u Gradu Bihaću, 

navodi se u saopćenju SDP-a Bihać.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!