Marketing USKinfo.ba
SDS: Dodiku referendumi služe da zatvori istrage u aferama

Patetiše i glumi

SDS: Dodiku referendumi služe da zatvori istrage u aferama

Objavljeno na dan 13.11.2017 - 07:03 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Iz Srpske demokratske stranke (SDS) pozvali su danas predsjednika RS-a Milorada Dodika da, umjesto što, kako je saopćeno, patetiše i glumi žrtvu, jer je bio predmet istrage Tužilaštva BiH, javnosti objasni kako to da je Tužilaštvo BiH obustavilo višegodišnju istragu par dana uoči povlačenja odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Više je nego indikativno da su dvije korupcionaške afere u kojima je Dodik bio osumnjičen okončane, nakon prvog odustajanja od referenduma 2011. godine, a da je treća u kojoj je Dodik osumnjičen okončana uoči drugog odustajanja od referenduma. Više nema sumnje da Dodiku ne smetaju Sud i Tužilaštvo BiH, niti nepravda prema onima koji su stvarali RS, a danas su mete progona tih institucija, nego mu referendumi služe da zatvori istrage u aferama čiji je glavni akter tvrdi se u saopćenju SDS-a.

Javnost u RS-u treba da zna, navode iz SDS-a, da je jedina ''međunarodna okolnost'' koja se promijenila od 2015. godine kada je drugi put raspisan referendum, Dodikov "dil s međunarodnom zajednicom da on povuče odluku o referendumu, kako bi istraga protiv njega bila zatvorena, a optužnica odbačena".

"Najnovija Dodikova trgovina nacionalnim interesima, najsnažnija je poruka narodu u RS-u da su za nacionalne interese srpskog naroda najopasniji korumpirani lideri koji su meta ucjena i Sarajeva i Brisela i Washingtona", tvrdi se u saopćenju ove stranke.

Dodik je prethodno istakao, da će u skladu sa zakonom, tražiti od Tužilaštva BiH "razloge za njegovo prisluškivanje“.

Tvrdi da je opšte poznata stvar da ga prisluškuju, ali je problematično to što se, kako je istakao, Tužilaštvo BiH ponovo koristi za politički obračun.

Naveo je da je od Suda BiH dobio pismo u kojem su ga obavijestili o razlozima prisluškivanja u prethodnom periodu, te da isto očekuje i u ovom slučaju.

"Pretpostavljam o čemu se radi. To je ono što su iz Saveza za promjene pokušali da inkriminišu i pritiska na Tužilaštvo da provede određene istrage. Tamo u tom pismu piše, a ja ću to dostaviti javnosti veoma brzo, da nisu mogli pronaći elemente za krivičnu odgovornost na neki drugi način, nego su tražili da se uspostavi prisluškivanje. Znam da sam čovjek kojeg prisluškuju sa svih strana, ne samo oni, ali ovo ima jednu drugu dimenziju, a ona se odnosi na činjenicu da se prisluškuje predsjednik RS, bez obzira što to njima možda i komično izgleda, ali to je nedopustivo sa stanovišta sistema, imajući u vidu da nakon toga ništa nisu pronašli. Nisu našli način ni da mi se izvinu zbog toga ili ako su nešto pronašli, zašto nisu obavijestili javnost ili preduzeli neke mjere", zaključio je Dodik.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!