Marketing USKinfo.ba
Sedam timova Formule 1 uložilo žalbu na dogovor FIA-e i Ferrarija

ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

Sedam timova Formule 1 uložilo žalbu na dogovor FIA-e i Ferrarija

Objavljeno na dan 04.03.2020 - 12:36 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sedam od deset timova Formule 1 uložilo je formalni prigovor zbog načina na koji je rješavana kontroverza s Ferrarijevim motorom prošle godine, javio je BBC.

Prošle sedmice je vodstvo FIA-e postiglo dogovor s Ferrarijem nakon što je istražen motor bolida ove ekipe. Ferrarijevi rivali izdali su zajedničko saopćenje i izrazili žestoko protivljenje zbog povjerljivog dogovora FIA-e i Ferrarija. Timovi su najavili da će tražiti potpuno i jasno objašnjenje dogovora koji su postigli Ferrari i FIA.

Potpuno isto saopćenje objavili su Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, Alpha Tauri i Williams, jedine ekipe, osim Ferrarija, koje se nisu oglasile su Haas i Alfa Romeo, a obje ekipe koriste motor italijanskog velikana.

Iz sedam timova Formule 1 poručili su kako su "iznenađeni i šokirani" nakon FIA-inog saopćenja da je postignut povjerljiv dogovor s Ferrarijem i da je istraga okončana. Šokirani su zbog toga što je slučaj zatvoren, a da nema jasnog odgovora na pitanje da li je Ferrarijev motor bio u skladu s pravilima prošle sezone.

"Nakon višemjesečne istrage koju je provela FIA, a nakon upita koje su poslali drugi timovi, snažno se protivimo odluci FIA-e da sklopi povjerljivi sporazum o nagodbi s Ferrarijem kako bi se ova istraga završila. Naša je zajednička obaveza da tražimo potpunu i tačnu objavu o ovom pitanju. To radimo kako bismo osigurali da se prema svakoj ekipi i svim takmičarima postupa pošteno i jednako. To radimo u ime navijača, učesnika i vlasnika u Formuli 1", saopćili su timovi.

Najveće pitanje je da li je Ferrarijev motor u svakom dijelu prošle sezone bio u skladu s pravilima Formule 1. Rivali su sumnjali da Ferrari zaobilazi obavezne senzore protoka goriva kako bi motor postigao bolje performanse.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!