Šef diplomatije Irana poručio SAD-u: Ne pregovaramo s teroristima

Napetosti između Teherana i Washingtona

Šef diplomatije Irana poručio SAD-u: Ne pregovaramo s teroristima

Objavljeno na dan 29.08.2019 - 13:07 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Vrhovni vođa Irana se neće sastati s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom sve dok zvanični Washington ne prekine s politikom ekonomskog terorizma, koji je povrijedio obične Irance, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif.

Prema njegovim riječima, ukidanje američkih sankcija Iranu moglo bi spasiti Nuklearni sporazum iz 2015. godine s tom zemljom, prenosi AP.

Upozorava da će zvanični Teheran ponovo početi s proizvodnjom obogaćenog uranija van okvira sporazuma ukoliko SAD ne ispuni svoje obaveze i vrati se za pregovarački stol.

"S teroristima ne pregovarate. Ukoliko žele pregovarati, moraju prekinuti s terorizmom", rekao je Zarif u Kuala Lumpuru.

Napetosti između Teherana i Washingtona

Zarif je ranije kazao da je Iran spreman raditi na francuskim prijedlozima da se spasi međunarodni nuklearni dogovor koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama 2015. godine, ali da neće tolerirati američko miješanje u Zaljev.

U vrijeme pojačanih napetosti između Teherana i Washingtona, Iran je također ranije pokazao ono što je opisao kao protivzračni obrambeni sistem dalekometnih projektila zemlja-zrak.

SAD je napustio međunarodni nuklearni dogovor u maju prošle godine i pojačao sankcije Iranu.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!