Semir Osmanagić: Međugorje i Visoko bi godišnje mogli privući dva miliona turista

Pozitivne priče

Semir Osmanagić: Međugorje i Visoko bi godišnje mogli privući dva miliona turista

Objavljeno na dan 02.10.2017 - 07:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Osnivač Fondacije ''Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'' Semir Osmanagić izjavio je danas da su dvije globalne turističke destinacije u BiH Međugorje i Visoko.

"Te dvije lokacije u BiH bi godišnje mogle privući dva miliona posjetilaca koji bi onda obišli i druge dijelove zemlje", rekao je Osmanagić na sesiji Kruga 99 kao uvodničar o temi "(Ne)iskorišteni turistički potencijal Bosne i Hercegovine".

Po njegovim riječima, projekt koji vodi već 12 godina od otkrića piramida u Visokom postao je najaktivnija arheološka lokacija na svijetu.

"Svi svjetski mediji bili su u Visokom promovirajući BiH na drugačiji, pozitivan način kao zemlju turizma, istraživanja i zemlju piramida", rekao je Osmanagić.

Dodao je da je problem u BiH što politički menadžment nema viziju razvoja zemlje, te da bi zemlja morala ponuditi strategiju zasnovanu na pet elemenata - voda, hrana, energija, komunikacije i turizam.

Osmanagić smatra da bi fokusiranjem na tih pet oblasti BiH mogla postati srednje razvijena evropska zemlja, ali uz osnivanje jakog antikorupcijskog biroa te svođenje vlasti sa pet na dva nivoa i smanjenje administracije za 75 posto.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!