Semiru Muratoviću smanjena kazna za ubistvo oca petero djece

ODLUKA VRHOVNOG SUDA FBIH

Semiru Muratoviću smanjena kazna za ubistvo oca petero djece

Objavljeno na dan 14.08.2019 - 07:13 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vrhovni sud Federacije BiH smanjio je zatvorsku kaznu 39-godišnjem Semiru Muratoviću iz Tuzle za ubistvo 52-godišnjeg Fikreta Durakovića.

Kantonalni sud u Tuzli prošle godine je u prvostepenom postupku nepravosnažno osudio Muratovića na 12 godina zatvora zbog ubistva Durakovića, inače oca petero djece, u krugu Male pijace u Tuzli. 

Optužnicom Tužilaštva Tuzlanskog kantona Muratovića se teretilo da je 11. februara 2018. godine oko 12 sati u krugu Male pijace u Tuzli u naselju Brčanska Malta, nakon kraće svađe i fizičkog obračuna, nožem zadao dva udarca Durakoviću u grudni koš i leđa i usmrtio ga.

Kako je precizirano u optužnici, Muratović je nakon verbalne prepirke i nakon što ga je Duraković prethodno udario, uzeo nož te Durakovića prvo ubo u grudni koš. Kad je Duraković pokušao pobjeći, Muratović ga je ubo i u leđa. Nedugo poslije incidenta Duraković je podlegao zadobivenim povredama.
Nakon nepravosnažne presude Kantonalnog suda u Tuzli Tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Muratovićeva odbrana uložili su žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH koje je u konačnom postupku Muratovića osudilo na 11 godina zatvora. Tužilaštvo je tražilo da se Muratoviću poveća kazna, dok je odbrana bila suprotnog stava.

Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH kojim je predsjedavao sudija Emir Neradin u svojoj presudi je odbacilo žalbu tužiteljice Tužilaštva Tuzlanskog kantona, dok je djelimično prihvatilo žalbu odbrane Muratovića te je preinačilo prvostepenu presudu kojom je bio proglašen krivim za krivično djelo ubistva i osuđen na 12 godina zatvora.

Muratovićev branilac Bakir Hećimović djelimično je zadovoljan ovakvim ishodom.

"Tokom ovog postupka, uslovno rečeno, imali smo jednu hipoteku, onosno Muratovićevu raniju osuđivanost za isto krivično djelo u trajanju od 11 godina. Tužilaštvo je tražilo da se poveća sankcija, međutim u samoj presudi zauzet je stav u pogledu okolnosti koje su dovele do krivičnog djela ubistva Durakovića. Posebna pažnja je pridata dijelu postupka gdje je odbrana uspjela dokazati okolnosti koje su dovele do tog krivičnog djela, prvo na verbalni, a onda fizički napad na mog branjenika", kazao je Hećimović za Klix.ba. 

Muratović se na izdržavanju zatvorske kazne nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!