Šepić: Skeniranjem glasačkih listića spriječit ćemo izborne krađe, a akcize su prodaja zemlje

O radu parlamenta

Šepić: Skeniranjem glasačkih listića spriječit ćemo izborne krađe, a akcize su prodaja zemlje

Objavljeno na dan 16.12.2017 - 12:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Senad Šepić za Klix.ba je komentarisao dva prethodna izuzetno burna dana u državnom parlamentu, u kojem je usvojen Zakon o akcizama, ali i podržan prijedlog njegove stranke da se na dan izbora glasački listići skeniraju, kako bi se spriječile eventualne manipulacije i krađe.
Šepićev Nezavisni blok žestoko se borio da se usvoji njihov prijedlog o izmjenama Izbornog zakona, koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića, kako bi spriječili bilo kakvu mogućnost da se desi krađa na izborima, što su i uspjeli, barem za sada. Također su se žestoko borili da se ne usvoji Zakon o akcizama, gdje nisu uspjeli, zbog čega poručuju da će najviše ispaštati građani koji će veoma brzo osjetiti brojna poskupljenja.

"Dobra stvar je da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojeg je predložio Nezavisni blok. Mi ne želimo samo kritikovati, nego želimo aktivno mijenjati stvari na bolje i prijedlog ovog zakona to pokazuje. Predloženim zakonom se isključivo tretira mogućnost uvođenja elektronskog glasanja, koja će primarno značiti mogućnost skeniranja glasačkih listića na izborni dan, kako bi se onemogućile izborne prevare, manipulacije i krađe. U daljnjoj proceduri, bit će dostavljeno i mišljenje Centralne izborne komisije, pa zakon mora proći i Dom naroda", ističe Šepić.

Poručuje da očekuje opstrukcije onih koji su do sada manipulisali biračkim odborima, a naročito sa brojačima izbornih listića.

"Mi ćemo se kao i u slučaju akciza boriti do kraja i ostat ćemo dosljedni u politici. Ovo varanje naroda i zakonskih procedura mora imati alternativu i to nova politika sa konkretnim rješenjima može biti", smatra Šepić.

S druge strane Šepić poručuje da je razočaran zbog kršenja procedura prilikom izglasavanja Zakona o akcizama.

"Prvo, bio sam razočaran i ljut kako se krši Ustav i Poslovnik o radu Predstavničkog doma, a to su uradili ljudi koji se 'ko fol' najviše kunu u te pravne procedure, prvenstveno tu mislim na Borjanu Krišto i Šefika Džaferovića, kao predsjedavajuću i zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Drugo, bilo je tužno gledati kolege koji su na zadnjoj sjednici promijenili svoje mišljenje, a po pitanju istog prijedlog zakona, tu mislim na sve poslanike Radončićevog SBB-a, na Šemsudina Mehmedovića i Dianu Zeleniku.

Šepić smatra da će ubrzo nakon poskupljenja goriva doći i do lančanog poskupljenja struje, grijanja i životnih namirnica. Dodaje da sredstva od akciza neće biti utrošena u gradnju puteva, jer, kako ističe za to nema garancije u zakonu i da im to niko nije znao objasniti od predlagača zakona. Smatra da će se ovim nametom građanima samo kupovati socijalni mir i to preko leđa sirotinje.

"Prazan je i ovakav pristup EU prema našoj zemlji i Larsa-Gunnara Wigemarka koji koristi svoju ambasadorsku poziciju da bi očito sproveo neke bankarske interese međunarodnih finansijskih institucija i banaka, nego što se predano bavi stvarnim i potrebnim reformama koje su vlasti naše zemlje preuzele i na koje se obavezale. Uvjeren sam da će podrška EU nakon ovakvog poniženja naše zemlje, dodatno opasti i to je katastrofalna poruka. Nezavisni blok je u svojoj osnovi i pokret za Evropu, ali na zdravim odnosima, štiteći interese svoje zemlje i gradeći partnerski odnos sa EU-om. Mi moramo prvenstveno znati šta je interes Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana. Ovo s akizama je prodaja zemlje i daljnje zaduženje kod stranih finansijskih institucija za koje je aktivno lobirao i sam Wigemark. To se mora otvoreno reći. Dvadeset od 42 državna parlamentarca se do kraja borilo da očuva dignitet i Parlamenta i države i ja mislim da je takav odnos dostojanstven i da zaslužuje poštovanje", zaključio je Šepić.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!