Šest mjera koje BiH mora poduzeti da bi poboljšala stanje u pravosuđu

DELEGACIJA EU

Šest mjera koje BiH mora poduzeti da bi poboljšala stanje u pravosuđu

Objavljeno na dan 01.08.2019 - 07:36 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini navela je koje zakonske izmjene treba usvojiti Parlamentarna skupština BiH kako bi se poboljšalo pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

"Krajem maja ove godine Evropska komisija objavila je Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, identifikujući 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, uključujući i oblast vladavine prava. U mišljenju se, između ostalog, navodi da je neophodno unaprijediti funkcionisanje pravosuđa kroz usvajanje novih zakona u skladu s evropskim standardima", rekli su za Klix.ba iz Delegacije EU u BiH.

Kako kažu, analitički izvještaj koji je priložen uz mišljenje procjenjuje da je Bosna i Hercegovina "u ranoj fazi", odnosno da ima određeni nivo pripremljenosti u oblasti pravosuđa. 

"Ustavni i zakonodavni okvir koji uređuje pravosuđe je nepotpun i ne pruža dovoljne garancije za nezavisnost, odgovornost i efikasnost. Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) je potrebno revidirati kako bi se bolje regulisalo imenovanje i ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija i disciplinski postupci protiv njih te osigurali odgovarajući pravni lijekovi protiv konačnih odluka VSTV-a, u skladu s evropskim standardima", kazali su nam iz Delegacije EU u BiH. 

Ističu da Bosna i Hercegovina treba: posebno usvojiti revidirani Zakon o VSTV-u i Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine u skladu s evropskim standardima; provesti mjere u oblasti krivičnog postupka kako su navedene u akcionom planu VSTV-a; dosljedno primjenjivati i unaprijediti pravila o imenovanju, ocjenjivanju rada, integritetu i obuci sudija i tužilaca; usvojiti revidiranu Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina; revidirati zakone o izvršnom postupku u entitetima i Distriktu Brčko, posebno s ciljem da se smanji broj neriješenih predmeta vezanih za komunalne usluge oslobađajući sudove tereta nespornih potraživanja.

Detaljan pregled situacije u pogledu rada pravosuđa naveden je u Analitičkom izvještaju: 1.2 Vladavina prava i osnovna prava, 1.2.1 Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava, stranice 27-36.

Što se tiče imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, iz Delegacije EU u BiH rekli su nam da nadležnost za postavljanje sudija i tužilaca u BiH ima VSTV u skladu sa zakonom o VSTV-u koji su usvojili Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH 2004. godine. 

"Usvajanje Zakona o VSTV-u kojim se uspostavlja jedinstveno tijelo na državnom nivou temelji se na sporazumu između dva entiteta i proističe iz Ustava BiH, član III, stavka 5a, prema kojem je VSTV između ostalog preuzeo odgovornost za autonomiju, nezavisnost, nepristrasnost, kompetentnost i učinkovitost sudstva, uključujući i tužilaštvo", zaključuju iz Delegacije EU u BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!