Silić Sulejman i Silić Sanja proglašeni krivim presudom Kantonalnog suda u Bihaću

USK

Silić Sulejman i Silić Sanja proglašeni krivim presudom Kantonalnog suda u Bihaću

Objavljeno na dan 22.11.2021 - 07:50 | Izvor: USKinfo.ba |


U predmetu Fikret Abdić i dr. Kantonalni sud u Bihaću donio je prvostepenu presudu, a nakon što je tužilaštvo pristalo zaključiti sporazum o priznanju krivnje,  kojom je oglasio krivim Silić Sulejmana zbog produženog krivičnog djela Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom Povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti, a Silić Sanju zbog krivičnog djela Povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Optuženom Silić Sulejmanu izrečena je kazna zatvore u trajanju od 1 (jedne) godine, sporedna novčana kazna u iznosu od 5.000,00 KM, te sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva rukovodećeg državnog službenika u trajanju od 10 godine, dok je Silić Sanji izrečena uvjetna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci sa rokom kušnje od 1 godine, sporedna novčana kazna u iznosu od 1.000,00 KM i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva ili djelatnosti namještenika u Službi za katastar Općine Velika Kladuša u trajanju od 5 godina.  

Podsjećamo optužnicom ovog Tužilaštva  Silić Sulejman se teretio da je zajedno sa Abdić Fikretom, Kajtezović Selimom i Pajazetović Fikretom pribavio korist projektnom birou S.E.N.S.S.A. d.o.o. Velika Kladuša u vidu zaključenja većeg broja ugovora o vršenju usluga izrade projektne dokumentacije i usluga nadzora za Općinu Velika Kladuša bez provođenje odgovarajućeg zakonom propisanog postupka javne nabavke i obezbijeđenja konkurentnosti drugih potencijalnih ponuđača koji se bave istom djelatnošću. Optuženi je bio stvarni vlasnik projektnog biroa S.E.N.S.S.A. d.o.o. Velika Kladuša dok su faktički vlasnici bili Grahović Hašim i Galijašević Fatma, pa je optuženi zajedno sa svojom suprugom Silić Sanjom namještenicom u katastru nekretnina Općine Velika Kladuša, a djelujući kao rukovodeći državni službenik Općine Velika Kladuša kroz kontakte sa strankama preporučivali strankama isključivo taj projektni biro za izradu geodetskih usluga uslijed čega su privredna društva „E-Konstrukter“ d.o.o. Velika Kladuša i „AMG-Projekat“ d.o.o. Velika Kladuša stavili u neravnopravan položaj u pogledu uvjeta rada i vršenja prometa usluga.        

U ovom predmetu su ranije sporazum o priznanju krivnje zaključili i Grahović Hašim, Galijašević Fatma, Pajazetović Fikret, te Kajtezović Selim uslijed čega će se postupak voditi samo protiv optuženog Abdić Fikreta po 4 tačke optužnice, a statusna konferencija na kojoj će se odrediti dinamika izvođenja dokaza zakazana je za 30.11.2021. godine,saopćeno je iz Tužilaštva USK.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!