Sindikat doktora medicine i stomatologije USK najavio štrajk

TRAŽE POVEĆANJE PLAĆA

Sindikat doktora medicine i stomatologije USK najavio štrajk

Objavljeno na dan 19.12.2018 - 15:07 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su generalni štrajk od 1. januara naredne godine, ukoliko ne bude ispoštovano drugo povećanje plata po Kolektivnom ugovoru.

„Radi se o takozvanom koeficijentu složenosti poslova koji se pri obračunu plata množi s brojem radnih sati i cijenom satnice. Po kolektivnom ugovoru prvo njegovo povećanje je bilo predviđeno i ispoštovano 1. februara ove godine. Za drugo povećanje datumska odrednica je bila 1. novembar., međutim u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ i još nekoliko zdravstvenih ustanova u USK pri obračunu plate za novembar nije ukalkulisan taj novi koeficijent. To je jednostavno kršenje zakona i zato krećemo s pripremama za štrajk“, rekao je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ Amir Rekić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK Hazim Kapić smatra da ne treba žuriti s pripremama za štrajk, odnosno da zajednički treba pokušati naći rješenje.

„Moramo pokušati s menadžmentima zdravstvenih ustanova naći način i mogućnost isplate ličnih dohodaka za posljednja dva mjeseca ove godine. U tom smislu sugerirali smo im određena rješenja, jer su predstavnici Sindikata već dali određena upozorenja“, dodao je Kapić.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Nedim Kurtagić također je potvrdio da se već krenulo s pripremama za generalni štrajk, koji će biti realiziran 1. januara ukoliko ne budu ispoštovane odredbe Kolektivnog ugovora, odnosno njegov član 37 koji se odnosi na povećanje koeficijenta složenosti poslova. S time je već upoznat i Upravni odbor Kantonalne bolnice u Bihaću.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!