Sindikati: Prosvjetni radnici ne očekuju aplauze, ali još manje prijetnje smanjenjem plata

SSVOONK BIH

Sindikati: Prosvjetni radnici ne očekuju aplauze, ali još manje prijetnje smanjenjem plata

Objavljeno na dan 05.04.2020 - 11:39 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Radnici u obrazovanju i kulturi u ovom teškom vremenu ulažu enorman trud da se kroz profesionalan i odgovoran odnos prema svom poslu u hodu prilagođavaju novonastaloj situaciji, saopćili su iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Preko 250.000 hiljada učenika u Federaciji BiH je, kako preko platformi tako i preko društvenih mreža, uvezano u organizovano odvijanje online nastavnog procesa. U velikoj većini slučajeva bez sata ili dana prethodne edukacije i pripreme. Dakle, nastavnici istovremeno podučavaju i uče.

"Online nastava zahtijeva puno više vremena i energije u samoj pripremi sadržaja, ali i kroz komunikaciju s učenicima, dodatna pojašnjenja, preglede zadaća, seminara i na kraju online testiranje i ocjenjivanje. Mnogi od njih imaju i svoju djecu koju takođe trebaju pomagati u savladavanju nastavnih sadržaja, ali i roditelje nad čijim zdravljem i životima bdiju", saopćili su iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH).

Ovakav vid nastave, kada su naši učenici u totalnoj izolaciji, nije samo puko podučavanje nego i, ne manje važna, radno-okupaciona terapija. Teško je i zamisliti šta bi radili i kako bi naši učenici provodili svoje vrijeme da nema online nastave.

"Radnici u kulturi također rade. Online predstavama, koncertima i drugim sadržajima hrane dušu umjetnošću ljudima u vremenu izolacije i pomažu im da na taj način sačuvaju svoje mentalno zdravlje. Za svoj rad radnici u obrazovanju i kulturi ne očekuju aplauze, ali još manje prijetnje smanjenjem plata i drugih stečenih prava pod krinkom solidarnosti", naveli su iz SSVOONK BiH.

Solidarnost kod radnika u obrazovanju i kulturi nikada nije bila upitna, a i sad je na djelu.

"Znaju naši učenici i njihovi roditelji. Vodeći se onom "neka lijeva ne zna šta desna daje", o tome se ne govori. Ono što očekuju jeste da solidarnost u ovom momentu pokažu i oni koji u ovom društvu imaju najviše. Neka ne kukaju i ne atakuju na mizerne plaće u obrazovanju i kulturi. Očekuju fokus društva i odgovornih na "lovce u mutnom" i na one koji kroz korona-profiterstvo pokušavaju ne samo "konzervirati" nego i uvećati svoj kapital", napominju iz SSVOONK BiH.

Očekuju i traže od kreatora javnih budžeta, prije nego što se dotaknu plaća, s istih skinu sve ono što u ovom momentu nije nužno. U suprotnom online vrlo jednostavno može postati offline. Jednim klikom, zaključili su iz SSVOONK BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!