SIPA tokom 2019. nije oduzela ni gram kokaina, veći plijen nisu imale ni druge agencije

POKOJ NA TRANZITNOJ RUTI

SIPA tokom 2019. nije oduzela ni gram kokaina, veći plijen nisu imale ni druge agencije

Objavljeno na dan 24.09.2019 - 08:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tokom 2019. godine nije zaplijenila ni gram kokaina u zemlji koju je američki State Department okarakterisao kao tranzitnu rutu za međunarodnu trgovinu drogom, saznaje Klix.ba.

Ništa veći uspjeh u pronalasku kokaina nisu imale ni druge policijske agencije u Bosni i Hercegovini.

Granična policija BiH pronašla je i oduzela tek 13,45 grama, Federalna uprava policije "manje količine kokaina", Uprava policije MUP-a KS "oko pet grama", Uprave policije MUP-a BPK "ukupno 2,85 grama", Uprava policije MUP-a ZDK "nije imala slučajeve zaplijene", Uprava policije MUP-a PK "nije imala slučajeve oduzimanja kokaina"...

Klix.ba je podatke o pronađenim i oduzetim količinama kokaina, u periodu od 1. januara do 13. septembra 2019. godine, zatražio od svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini. Najveći uspjeh su, sudeći prema dostavljenim odgovorima, imali pripadnici MUP-a RS. No i tom "uspjehu" je prethodilo ubistvo Slaviše Krunića, budući da je u okviru istrage o njegovom ubistvu na području Banje Luke u junu pronađen 1,5 kilogram kokaina.

Pored toga, MUP RS-a u navedenom periodu nije pronašao i oduzeo znatno veće količine kokaina od drugih bh. agencija.
Američki State Department je u godišnjem izvještaju o međunarodnoj trgovini drogama, objavljenog krajem marta 2019. godine, ocijenio da tijela za provedbu zakona i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini nisu efikasne u sprečavanju trgovine drogom, što je uočljivo i iz priloženih podataka bh. policijskih agencija dostavljenih portalu Klix.ba.

"Jadranska obala je glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Evropi", navodi se u izvještaju State Departmenta, uz objašnjenje da međunarodne kriminalne grupe, uglavnom orijentisane na marihuanu, heroin i kokain, dominiraju trgovinom drogom na Balkanu.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu su nam kazali da, u saradnji sa policijskim agencijama drugih zemalja, rade na suzbijanju, prodaji i neovlaštenom međunarodnom prometu svih vrsta opojne droge pa tako i opojne droge kokain. Slični odgovori dostavljeni su nam i iz drugih bh. agencija.

Demantuju ih, međutim, statistike o pronađenim i oduzetim količinama kokaina, kao sinonima za visoki kriminal. A sve to, naravno, dok iščekujemo bombastična saopćenja i popratne fotografije o hapšenjima zbog pronađene i oduzete marihuane...
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!