Školarci u Unsko-sanskom kantonu od 6. septembra ponovo u klupama

POČINJE NASTAVA

Školarci u Unsko-sanskom kantonu od 6. septembra ponovo u klupama

Objavljeno na dan 02.09.2021 - 10:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Fena


Školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počinje u ponedjeljak, 6. septembra, saopćeno je iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Sada je nakon detaljne analize zdravstveno

Sada je nakon detaljne analize zdravstveno - epidemiološke situacije, te konsultacija sa članovima Kriznog štaba potvrđeno i redovno odvijanje obrazovnog procesa u školama.

To podrazumijeva svakodnevni povratak školaraca u škole bez obaveze nošenja maski u učionicama, te redovne četrdesetpetominutne časove.

"Ovakvu smo odluku donijeli na osnovu analize trenutne situacije. Možemo reći da imamo relativno povoljnu zdravstveno - epidemiološku situaciju, odnosno incidencu manju od 50 zaraženih osoba po danu. Uslovno rečeno, moramo time biti zadovoljni, jer u poređenju sa ostalim kantonima imamo najmanju incidencu dnevno zaraženih građana. Naravno, nastavit ćemo pratiti i analizirati stanje, te u skladu s time i donositi dalje odluke", kazao je ministar zdravstva USK Muris Halkić.Odlukom su zadovoljni i u Kantonalnom ministarstvu obrazovanja, kao i u sindikatima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

"Sviju nas je obradovala ovakva odluka, s obzirom na to da je to bila i naša preporuka. Želimo djeci omogućiti adekvatan obrazovni proces, što u prethodne dvije godine definitivno nismo mogli", rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić.

Konstatovano je i kako je do sada vakcinisano oko 30 posto od ukupnog broja zaposlenih u obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona, što prema riječima i predstavnika resornog ministarstva i sindikata nije zadovoljavajuća brojka.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!