Skupština USK konačno razmatra enormna zapošljavanja u javnim institucijama

VANREDNA SJEDNICA

Skupština USK konačno razmatra enormna zapošljavanja u javnim institucijama

Objavljeno na dan 03.01.2020 - 07:18 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastupnici Skupštine Unsko-sanskog kantona održat će danas vanrednu sjednicu na kojoj će se konačno naći Informacija o zapošljavanju u 2019. godini kako su SDA, Pomak i DF tražili već mjesec dana. 

Zbog ovog dokumenta nisu održane dvije sjednice, a USK nije dobio niti budžet niti odluku o privremenom finansiranju.

Neslaganje predstavnika klubova i nepostojanje većine u Skupštini USK stvorilo je problem i na sjednici Kolegija jer, iako je dogovoren dnevni red vanredne sjednice, nije bilo dovoljno glasova za datum koji je predložio dopredsjedavajući Ramiz Halkić - 3. januar. Na kraju je on iskoristio svoja ovlaštenja i ipak zakazao sjednicu za petak čemu su se protivili iz SDA.

Zastupnici iz A-SDA, SDP-a i NB-a kazali su kako je kasno čekati sljedeću sedmicu zbog odluke o utvrđivanju premija za 2020. godinu jer, kako kažu, ne bi bilo novih uplata i sa svim bi se kasnilo. 

Na vanrednoj sjednici će se razmatrati odluka o privremenom finansiranju USK za period januar - mart 2020. godine, odluka o davanju saglasnosti o privremenom finansiranju za period januar - mart 2020. godine Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, te informacija o zapošljavanju.

Iz SDA su kazali kako im 3. januar ne odgovara jer je većina zastupnika uzela slobodan dan i neće moći prisustvovati sjednici.

Podsjetimo, informacija da je u institucijama i preduzećima čiji je osnivač USK za samo 10 mjeseci zaposleno 750 osoba podigla je veliku prašinu. Mimo toga, raspisan je još 71 konkurs do sredine decembra. Vanrednoj sjednici prisustvovat će direktori preduzeća i rukovodioci institucija.

Problem je što u Skupštini USK još ne postoji jasna nova većina. Nedostaje je još "jedna ruka" koja bi trebala doći iz reda Laburističke stranke. Rasim Kantarević iz ove stranke rekao je da će podržati vladu u kojoj će Laburisti imati svog ministra.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!