Marketing USKinfo.ba
Slovačka ne priznaje islam kao religiju

AP

Slovačka ne priznaje islam kao religiju

Objavljeno na dan 02.12.2016 - 13:11 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Islamska fondacija u Slovačkoj osudila je usvajanje procedure novog zakona kojim se predviđa da islam u ovoj državi ne može imati status zvanične religije.

U saopštenju koje je Islamska fondacija poslala novinskoj agenciji AP, navodi je da ovaj zakon, koji treba predsjedničko odobrenje, predstavlja "snažan udarac vjerskim slobodama u Slovačkoj."

Slovački parlament usvojio je u srijedu prijedlog zakona, kojim se predviđa da religija u ovoj zemlji može dobiti status zvanične samo ako ima 50.000 registrovanih vjernika.

Zakon je predložila Slovačka nacionalna partija, ultranacionalistička partija vladajuće koalicije, koja otvoreno zagovara antimuslimansku politiku.

U toj zemlji živi oko 5.000 muslimana, koji tvrde da je i prethodni broj od potrebnih 20.000 registrovanih vjernika bio restriktivan.

Ovaj potez Slovaka samo je novi u nizu rastućeg anti-islamskog raspoloženja koje sve više zahvata zemlje Evropske unije. Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je ranije da njegova zemlja za muslimane nije pogodno mjesto za život.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!