Slovenija: Kod neke djece javlja se teža klinička slika

EU

Slovenija: Kod neke djece javlja se teža klinička slika

Objavljeno na dan 27.11.2020 - 08:18 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Iako djeca zarazu virusom korona prolaze uglavnom sa blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunološke reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, izjavili su slovenački ljekari koji su se posljednjih dana susreli sa više takvih slučajeva.

Pedijatar Tina Plankar Srovin iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana rekla je novinarima da su prošle sedmice u ovu zdravstvenu ustanovu primili šestoro djece koja su imala upalu više organa.

Prema ocjeni ljekara, to je bila posljedica jake imunološke reakcije njihovog organizma nakon što su dvije do četiri sedmice prije toga bili zaraženi virusom korona, a onda ga preboljeli.

"Covid 19 kod djece se odvija u blažem obliku, ali bolest može imati teške posljedice", upozorila je Srovinova.

Do sada su u toj bolnici imali 40 djece oboljele od Covida 19, a u posljednjoj sedmici su zabilježili više slučajeva djece sa "multiorganskim upalnim sindromom" povezanim sa prvobitnom infekcijom virusom korona, prenosi Hina.


Kod sve djece koja su primljena u bolnicu prošle sedmice sa tim simptomima primjetno je da je došlo do štetnih posljedica za srčani mišić, zato dobijaju jake lijekove protiv upale, a u liječenju, osim pedijatara, učestvuju kardiolozi i reumatolozi.

Slovenački pedijatri napominju da su pojave sličnih simptoma kod djece oboljele od Covida 19 prvi put zabilježene u Velikoj Britaniji prije više mjeseci.

Iz ljubljanskog UKC-a potvrdili su da su u prvom epidemijskom talasu imali na liječenju samo četvoro djece zaražene virusom korona, ali je bila riječ o lakšim slučajevima, dok je u drugom, jesenjem talasu epidemije do sada u toj bolnici liječeno 43 djece.

Od teškog oblika Covida 19 oboljelo je dvoje djece, oboje sa prethodno potvrđenom osnovnom bolešću, ali nijednom od njih nije trebao respirator, saopšteno je iz ljubljanskog UKC-a.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata  od posljedica zaraze virusom korona umrlo 46 osoba, dok je od testiranog 7.391 uzorka registrovano 1.767 novih slučajeva infekcije. 

Foto:Jure Makovec / AFP
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!