Slovenija uvodi oštrije mjere, epidemiološka slika najgora dosad

Regija

Slovenija uvodi oštrije mjere, epidemiološka slika najgora dosad

Objavljeno na dan 27.10.2021 - 16:35 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba


Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije, Vlada Slovenije danas je odlučila da uvede oštrije restriktivne mjere koje će stupiti na snagu u ponedjeljak. Ukoliko se negativni trendovi nastave, nije isključeno ni uvođenje novih mjera.

Od ponedjeljka će svi učenici i studenti, koji se "samotestiraju" kako bi mogli na nastavu, umjesto jednom, to morati da rade dva puta tjedno. Osim toga, češća redovna obvezna testiranja od ponedjeljka se uvode i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a maske će trebati nositi i oni koji su cijepljeni, ako su u neposrednom kontaktu s drugim osobama.

Vlasnici lokala morat će kontrolirati Covid propusnice posjetitelja, a ako ih ovi odbiju pokazati ili se identificirati trebaju im zabraniti ulaz, u protivnom snose odgovornost, rečeno na vladinoj konferenciji za novinare.

"Epidemiološka slika je loša, idemo prema najgorem stanju u epidemiji do sada. Ne bude li se stanje promijenilo i ako broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi zbog Covida-19 naraste na 160 do 180 (trenutno ih je 133), to bi značilo moguće zatvaranje dijelova društvenog života", kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar.

On je upozorio da je, uz trend u kojemu je 3000 ili 4000 novozaraženih dnevno, zadnji trenutak da se "spriječi Bergamo i slom zdravstvenog sustava".

Voditeljica stručnog tima Vlade Slovenije za Covid-19 Mateja Logar navela je kao moguću krajnju mjeru omogućavanje rada i slobodnog kretanja samo za one koji su cijepljeni protiv Covida-19 ili koji su ga preboljeli i imaju imunitet, a moguće je i uvođenje online nastave ili obvezno tesiranje za sve učenike i studente.

Zbog teške situacije i priljeva novooboljelih, najavljeno je da se još dvije bolnice otvaraju za Covid pacijente, pa će ih od idućeg tjedna biti 15.

Vlada je priopćila da je u posljednja 24 sata bilo 3.166 novozaraženih, što je veliko povećanje broja infekcija u odnosu na stanje prije tjedan dana, kad ih je zabilježeno 2.145.

Više od 3000 zaraza do sada je u Sloveniji bilo zabilježeno samo 5. siječnja, kad ih je bilo 3.428, a zabrinjava i sve veći udio pozitivnih testova - u zadnja 24 sata bilo ih je 38,1 posto.

U bolnicama je trenutno 526 covid pacijenata, od čega 133 na intenzivnim odjelima, a u 24 sata bilo je devetoro preminulih od posljedica Covida-19, objavilo je ranije Ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

Foto:Fena (S.M.)
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!