Slovenska firma počela probnu proizvodnju u Prijedoru s prvih 30 radnika

ZAVRŠILI OBUKU

Slovenska firma počela probnu proizvodnju u Prijedoru s prvih 30 radnika

Objavljeno na dan 29.10.2019 - 10:48 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Slovenska firma Kolektor je u novoizgrađenom pogonu u Prijedoru počela probnu proizvodnju sa prvih 30 radnika koji su završili obuku u pogonima ove kompanije u Sloveniji i u Laktašima, a zvaničan početak rada planiran je za prvi kvartal 2020. godine.

U gradskoj upravi rečeno je da je izgradnja prve faze objekta u industrijskoj zoni Celpak završena, gdje je, prema ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, grad bio u obavezi da izgradi objekt do konstruktivne faze i uredi parcelu, a slovenski investitor da uredi unutrašnjost i postavi instalacije.

"Naknadno je preduzeće Kolektor postavilo zahtjev da, zbog mogućnosti dobijanja povoljnije cijene električne energije, grad Prijedor umjesto 'Elektrokrajine' Banja Luka izgradi i trafostanicu, što je i učinjeno. Na ovaj način je i izgradnja trafostanice ušla u konačan obračun", navodi se u informaciji iz kabineta gradonačelnika, prenosi Srna.

Kolektor plaća zakup od 1. juna i nakon pet godina ovaj investitor je obavezan da otkupi objekt. Ugovorom je predviđeno da kroz plaćanje zakupnine i cijenu otkupa budu pokriveni svi troškovi koje je grad Prijedor imao u realizaciji ovog projekta.
Plan investitora je da krajem 2020. ili početkom 2021. godine počne drugu fazu, odnosno izgradnju kompleksa površine 9.000 metara kvadratnih.

Kolektor proizvodi komutatore za automobilsku industriju i alate za svoje mašine i za eksterno tržište.

Na realizaciji ovog složenog projekta javno-privatnog partnerstva učestvovali su Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda-PD, gradska odjeljenja za privredu i poljoprivredu, za prostorno uređenje i za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove, stručna služba gradonačelnika i Zavod za izgradnju grada, a doprinos su dali odbornici Skupštine grada, izvođači radova i predstavnici Kolektora.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!