Slovenska vlada planira postavljanje dodatne ograde prema Hrvatskoj

EU

Slovenska vlada planira postavljanje dodatne ograde prema Hrvatskoj

Objavljeno na dan 07.04.2020 - 12:22 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Slovenska vlada potvrdila je da do kraja godine planira postaviti dodatnih 40 kilometara "protumigrantske" ograde na svojoj južnoj granici s Hrvatskom, ali zbog tajnosti postupka ne otkriva na kojim mjestima i kojom dinamikom, piše ljubljansko list Delo.

"Policija zbog sprečavanja ilegalnih prijelaza i usmjeravanja tih migracija postavlja privremene granične zapreke u skladu sa zaključcima vlade koji se vode u tajnosti jer je riječ o važnim operativnim podacima", navelo je za Delo slovensko Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodavši da bi otkrivanje podataka "štetilo djelovanju organa", prenosi Hina.

Nije međutim tajan podatak da je vlada odredila plan po kojemu će se uz sadašnjih 196 kilometara ograde prema granici s Hrvatskom, od čega je 116 kilometara ograde sa žilet-žicom i 80 kilometara panelne ograde, do kraja godine postaviti još 40 kilometara panelne ograde s takozvanom "V nadgradnjom", piše vodeći slovenski list.

U vladi premijera Janeza Janše, međutim, navode da nije riječ o novoj javnoj nabavi za dodatnu ogradu, nego ispunjavanju ugovora koji je s jednom kompanijom iz Srbije potpisala prijašnja vlada Marjana Šareca u augustu prošle godine.

Gradnja ograde

Da se planira nastavak postavljanja ograde prema Hrvatskoj potvrdio je već prilikom svog predstavljanja u parlamentu pred imenovanje nove vlade novi ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, tumačeći to potrebom da se Slovenija zaštiti potencijalnim ilegalnim migrantima, posebno iz BiH, gdje je više hiljada migranata koncentrirano u neadekvatnim centrima, a ne zna se jesu li možda zaraženi korona virusom.

Hojs je kao nužnu mjeru predlagao da se, zbog situacije s epidemijom korona virusa u Sloveniji, dio granične policije prema Hrvatskoj zamijeni vojskom, što je parlament privremeno blokirao jer ministar nije dobio za to potrebnu dvotrećinsku većinu.

Kako pišu slovenski mediji, vlade od te zamisli nije odustala i na njoj će insistirati pa razmišlja i o ideji provizornog proglašenja vanrednog stanja, u kojem slučaju privola parlamenta ne bi bila potrebna.

Kako navodi ljubljansko Delo, u prva tri mjeseca ove godine u Sloveniju je ilegalno ušlo gotovo 1.800 migranata, ali je velika većina vraćena u okviru readmisije na hrvatsku stranu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!